Kincir Air Kesultanan Tanah Melayu Melaka

Salam, salah satu tempat tarikan di Negeri Melaka iaituย Kincir Air Kesultanan Tanah Melayu Melaka, Kincir Air Kesultanan Melaka merupakan kincir air yang pertama dan terbesar di Malaysia dengan diameter 13.2m.

kincir air kesultanan tanah melayu melaka

Pembinaannya berdasarkan kepada Teknologi Tamadun Islam yang terdapat di Syria dan juga sepertimana yang terdapat di Lijang,China.

kincir air kesultanan tanah melayu melaka

Kincir Air ini khabarnya telah dibaiki semula dengan menelan belanja hampir 2 Juta, Memang tersangatlah unik, Kincir Air ini disambungkan dengan jambatan pejalan kaki menuju keย Melaka River Cruise

kincir air kesultanan tanah melayu melaka

Yeayyy kami!!

Aiman siap pesan, Ibu jalan elok-elok nanti roboh, ibu kan berat -..-“

About yanmie

Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at [email protected] , thank you :)

View all posts by yanmie

23 Comments on “Kincir Air Kesultanan Tanah Melayu Melaka”

    1. Heheee sepatutnya saya yang tanya kat awak, dari apa yang saya tahu, pembinaan kincir air ini menelan belanja hampir 2 juta, sehingga kini ianya gagal berfungsi kerana kayu yang digunakan agak berat dan aliran air sungai melaka tidak bergerak membuatkan kincir air tersebut tidak berfungi, hal ini pernah menjadi isu juga, ntahlah saya pun tak berapa faham ๐Ÿ˜€
      yanmie recently posted..Kincir Air Kesultanan Tanah Melayu MelakaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge