Marco Simoncelli meninggal dunia – Mati selepas kemalangan di Sepang

Salam, seperti tidak percaya, saya baru sahaja membaca pengesahan berita kematian Marco Simoncelli, beliau telah meninggal dunia selepas kemalangan yang buruk di Sepang.

marco simoncelli mati

Marco Simoncelli has died πŸ™

Topi keledar Simoncelli tercabut ketika kemalangan di selekoh 11 apabila beliau tergelincir dengan motosikalnya melintang di atas litar dan ketika itu menjadi laluan Edwards dan Rossi.

The race was stopped after four minutes when Simoncelli’s bike veered across the track at turn 11 into the path of Colin Edwards and Valentino Rossi.

The 24-year-old had his helmet knocked off and was hit by both other riders.

American rider Edwards also fell but escaped serious injury – while fellow Italian Rossi was able to return to the pits.

Simoncelli lay motionless on the track after the impact, while the race was immediately red-flagged.

At first officials were looking to restart the race before the extent of Simoncelli’s injuries became clear.

Honda rider Simoncelli first entered MotoGP for the 2010 season and won his first pole position at the Catalunya race in June this year.

Simoncelli’s first podium finish came in the Czech Republic in August when he finished third but he bettered that with a second-place finish at the Australian GP.

World champion Casey Stoner said: “As soon as I saw the footage it just makes you sick inside. Whenever the helmet comes off that’s not a good sign.”

British MotoGP rider Cal Crutchlow Tweeted: “RIP Marco Simoncelli! A great rider and all round nice guy. My thoughts are with all his family & friends. I will never forget today.”

Australian Formula One driver Mark Webber Tweeted: “RIP Marco. A special talent that will be missed. Thinking of your loved ones and all the MotoGP paddock.”

The Italian started in the 125cc class in 2002 and moved up to the 250cc class in 2006.

He claimed the 250cc world title in 2008.

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/motogp/15420069.stm

SIMONCELLI FACTFILE

  • Born:Β 20 January 1987, Cattolica, Italy
  • 125 Championship:Β 2002-05, 2 wins
  • 250 Championship:Β 2006-09, 12 wins
  • MotoGP:Β 2010-11

Video Youtube Marco Simoncelli Jatuh Kemalangan di Sepang

*Maaf video saya tak sampai hati nak letak kat sini* klik ataslah ye kalau nak tengok.

Sebenarnya hari ini plan kami sekeluarga ke Litar sepang untuk menyaksikan MotoGp, tapi disebabkan suami ada hal maka kami batalkan niat untuk pergi kesana.

Semasa Aiman dan Haziq tengok Motogp ni, saya sibuk di dapur, Aiman jerit-jerit panggil, Aiman nampak sedih, dia tanya saya, “orang tu mati ke?, kat sana ada doktor ke tak?”, sob….sob…

– RIPΒ Marco Simoncelli πŸ™

About yanmie

Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at yanmie82@gmail.com , thank you :)

View all posts by yanmie

28 Comments on “Marco Simoncelli meninggal dunia – Mati selepas kemalangan di Sepang”

  1. Betul tu, walaupun dia bukan sedara dengan aku tapi aku kesian jugak tengok dia kena lenyek dengan motor. Bukan sebarang motor, Bapak segala “Supebike” yang langgar. Lepas ni, harap-harap jangan pulak mereka “blacklist” litar sepang utk perlumbaan motor. Kalau tak, ini yang terakhir perlumbaan motogp kat sepang.

  2. Saya dan rakan sepejabat ke Litar Sepang untuk menonton perlumbaan MotoGP terkejut dengan kemalangan yang menimpa Marco Simoncelli ‘Super SIC’. Boleh dikatakan banyak juga perlumba tersasar di selekoh berdekatan Stand K1 yang saya duduk. Marco Simoncelli adalah sahabat rapat kepada Valentino Rossi

    Takziah kepada ahli keluarga dan peminat Marco Simoncelli.
    akubiomed recently posted..Pelumba MotoGP Marco Simoncelli meninggal duniaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge