Mak mertua kata agar aku mudah bersalin nanti, wah! apakah?

Salam semua, wah tajuk entry bukan main gempak lagi tu, hahaha. Sila percaya ayat atas tu adalah statement yang keluar dari mulut Mak Mertua Tercinta 🙂 Apakah dia inginkan cucu lagi?? hehehe

Ok berbalik pada tajuk entry, Mak mertua ada belikan Yan Bunga Kering dari Mekah, katanya nanti dah nak bersalin boleh minum air rebusan bunga kering tu, hem…tapi macam tak lalu pulak, tengok gambar bawah 🙂

See, inilah dia Bunga Kering tersebut, hem rasa macam takleh masuk tekak aje, hahhaa adoii camne nie?? nak telan ke tak ek nanti??

Untuk makluman korang, baru nie 2-3 hari yang lepas Mak dan Ayah Mertua baru balik dari Umrah, so diorang memang lepak rumah Yan, banyak jugak buah tangan yang diorang beli dari sana, Mak belikan Abaya, baju untuk anak-anak dan barang untuk en.hubby sekali, tak lupa jugak barang makan pun ada seperti kurma, kuih-kuih, jajan, ha kekacang pun ada banyak jenis, yang paling sedap kacang cerdik, ntahlah nama kacang nie Yan baru je dengar, tapi nak buka kulit kacang cerdik tu kena cerdik kalau tak boleh patah gigi..hahha sebabnya kulitnya yang agak keras, eh Air zam-zam pun ada tau..Thanks Mak, Ayah…love u..mmuuaahh

Psstt!! ada sesiapa pernah minum tak air rebusan bunga kering dari mekah nie? kalau ada bolehlah share dengan Yan yea 🙂

About yanmie

Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at [email protected] , thank you :)

View all posts by yanmie

45 Comments on “Mak mertua kata agar aku mudah bersalin nanti, wah! apakah?”

  1. senang je skunk ni nak cari akar fatimah 2 ade jual di mumDreams harganya
    baru Rm 12.90. mana yang tak tau dimana tempat mumDreams sila baca buku Pa&Ma… harap maklu…

  2. Salam semua,

    ade sesape yg ade bunga akar fatimah ni lagi? Saye due awl bln 11 ni, ingt nk cube minum airnye…nk kirim sesape pi Mekah, mcm dh terlambat.
    harap ade sesape sudi bantu…

    bley email saye [email protected]

  3. ok, pasal bunga tu ye. saya mm ada experience psl bunga tu,tp tk tau la nk kategorikan bad or good. sy minum air rendaman nya 2,3 kali b4 labour. hasilnya, tk terasa sakit pun, cervix dah dilate 5cm, masih tk rasa apa,sampailah dah 10 cm, baru rasa sakit dan rasa ada urge to push. push 2 kali , there u go…baby girl dah keluar dgn senang sekali…. so, keburukannya adalah, tk tau pn sy dh nk bersalin, pg check up biasa je kat klinik, masih 10 hari b4 edd…doktor yg mintak nk check vagina sbb dia kata perut nmpk lain sgt,check punya check, tu la dah 5cm dilate….

  4. yup.. betul tu.. itulah kacip kak timah.. eh.. kacip fatimah.. saya punya mak mertua pun ada bagi gak minum air rebusan dia.. ehehe.. mak mertua dah buat saya minum jerk la.. buat air selusuh yes.. Tapi, tunggu dah nak bersalin sangat baru minum tau air selusuh ni.. Takut nanti contraction terlampau pulak, padahal jalan belum bukak sepenuhnya.. mcm saya dulu…

    1. oh yeker..thanks dh bgtau nama benda nie 🙂 oh yeker dah nak dekat2 bersalin baru amik, nasib baik bgtau..saya mati2 ingat blh minum klu dah 8 bulan lebih ke mcm tu..hahaa..klu tak abislah saya..sib baik baca komen awak, thanks yea share kt sini 🙂

  5. yan, asal buruk benor gambar bunga tu? untungla ko klau senang nak bersalin..jgn lper bg name anak sempena name aku sebab aku ensem.ahahaha..nt anak ko mesti lg enseeemmm..aha
    .-= darkbatman´s last blog ..Gatsby Street Fair Blogger I Love =-.

    1. hahaha..yang buruk tulah ubat wei, setakat nie aku bersalin anak kedua ok je yang pertama mmg seksa siap kena vacum lagi..haha maklumlah xde pengalaman..wakaka..ops!!! eehehee…

      weh makin perasan ensem lah ko nie kan…hahha, aku nak beby girl lah 🙂 tp klu dpt laki pun aku terima je..wah!! belum ada angin ribut dan berangan nie…hahaha

  6. petua orang lama ni mmg bagus juga kalau diamalkan..
    teringat pula dulu-dulu mak pernah guna bunga kembang semangkuk, kalau orang dekat nak bersalin, bunga tu akan jadi kembang

    1. salam lan, wah dah merdeka lah tu:) camne ngan exam? ok kah? betul tu petua lama2 memang bagus diamalkan, yelah maklumlah diorg yg makan garam dulu. Eh ada kah bunga kembang semangkuk? biasa mak aku guna biji kembang semangkuk tu minum kalau badan panas mcam demam panaslah, rendam kembang semangkuk tu biar betul2 kembang lepastu minum airnya..memang betul badan boleh sejuk, demam panas pun hilang, petua nie memang turun temurun kami amalkan 🙂 dulu pernah aiman demam panas sampai 39 darjah kepanasan dia, risau woo..lepas bagi kembang semangkuk syukur badan aiman cepat ja sejuk…
      .-= yanmie´s last blog ..Mak mertua kata agar aku mudah bersalin nanti, wah! apakah? =-.

  7. lorrrr..takde apa pun rasanya air tu..cuma mcm ada bau sikit je..akk ni ha..stok ada 10 kuntum..hari tu bagi 2 kuntum dkt blogger leen jb…kalau kata yan xde bunga ni..akk pun boleh bagi..hehehe..cepat la banak…! akk dah jampi tu gegirl…
    .-= cikmin´s last blog ..8 cara tingkatkan kesuburan =-.

    1. hahaha yg nie special kak, MIL beli dari Tanah Suci Mekah 🙂 mudahan kalau ada rezeki kot2 blh dpat beby girl 🙂

  8. kak yan,,da siap da,,jd la org awl dtg rumah bwu saya,,hehe
    ecar182.com,,tp xcntik la,,nak letak shoutbox,nuff semua xtaw mcm mana

  9. akar tue selalunyer di rendam bila pintu rahim kita dah terbuka [email protected] 2 cm, rendam semalaman, bagi dia bebetol kembang, pastu minum, insyaAllah memudahkan kita bersalin….heheh mase tue nnt xde rase x lalunye,semua sedap yan…telan jer, sy mase 1st baby mak sy bg minum minyak zaitun lagi dr mekah…heheheh alhamdulillah senang sy bersalin…y penting restu suami, mak ayah, mak & ayah mentua…semoga selamat keduanya yer
    .-= kay´s last blog ..BUDI BAHASA DLM PERHUBUNGAN…. =-.

    1. ha ye betul tu MIL ada kata di rendam ke rebus mcm tulah bg betul2 kembang pastu airnya diminum. haha yelah bila dh sakit tu semua benda x ingat dh..,tak sedap pun leh sedap je asal tak sakit 🙂

      erk…belum ada rezeki lg..insyallah doakan yea 🙂 tp now masih merancang lg 🙂

    1. hahhaa klu tgk real mmg mcm bunga kering, tp tu uda kat atas dh bgtau nama benda tu akar fatimah, maybe anak dia kacip fatimah kot..ehehe

  10. mak mertua tunggu cucu perempuan tu..ape lagi yan,usahaaaaaaaaaa
    .-= ila´s last blog ..Sebelas – mana perginya semangat =-.

    1. hahahaa….yea mak mertua xde cucu pompuan lagi, anak2 6 org semuanya laki, cucu2 semua laki…ehek..mudahan ada rezeki baby girl pas nie, tp x tau lg bila 🙂

  11. first time dgr bunga kering Mekah
    tp perlu dapatkan nasihat doktor juga
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Perspektif Aku Tentang Isu Pembuangan Bayi =-.

    1. hahaha kakyan saje bg nama gitu sbb kakyan x tau namanya, tu baru tau uda bgtau kat atas tu. nama benda tu akar fatimah..ehehe

  12. owh…xpernah minum sebb lom kawen dan xder anak lg..ahaha….sah2 xsedap tu akak..kekekek..acah jek..minum kak jgn tak mnum…mn tau dapat baby gurl lak..msti tomey…heheh

      1. ye la yan oii..yg akk dapat tu pun mami akk beli kat mekah masa dia buat haji beberapa tahun yg lepas..dia beli 10 kuntum tu nak suh banak bape kali ntah..hehehe..kalau dia bagi satu pun takpe..benda tu dah pakai nanti keringkan balik simpan la plastik ikat baik2..takut lipas berak kencing..nanti air tu bau lipas je kalau kita guna balik..walaupun dah cuci bersih2..sebelum guna memang kita kena cuci bersih baru rendam…bagaimana kembangnya bunga tu..kembang la tutttt!! kita nanti…hahaha..pedulik la kalau lelaki yg baca komen ni.
        .-= cikmin´s last blog ..8 cara tingkatkan kesuburan =-.

      2. laaa..ingatkan yan tahu apa nama akar ni..akak pernah tayang kat blog hari tu..mana sama dgn kacip fatimah..hehehe..kalau power mcm kacip fatimah..maunya kena c-sect yan oiii..dah ketat sangat..ekekeke 😛 (harap2 jangan la lelaki baca komen ni)
        .-= cikmin´s last blog ..8 cara tingkatkan kesuburan =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge