Cara Import Post dari Blogspot ke WordPress

Salam buat semua, hari ini terpanggil rasanya ingin berkongsi tentang bagaimana cara mengimport post, komen dan segala attachment dari blogspot ke wordpress khas untuk mereka-mereka yang baru berpindah ke wordpress dan berhosting sendiri.

Dah 4-5 orang jugak Yan tolong importkan post, komen dan segala attachment dari blogspot ke wordpress. Tapi kali rasanya lebih baik di kongsikan disini. Mungkin ramai yang ingin berbuat demikian tetapi tidak tahu cara.

Cara yang ada sebelum ini memang ada, cuma tidak tahu kenapa bila import post tak boleh running, jadi stuck, Zeroooo…

Jadi disini Yan ingin kongsikan cara yang paling mudah, semudah ABC. Sebelum itu terima kasih tak terhingga pada sahabat baik Yan, Abang Edy yang banyak beri tujuk ajar pada Yan, Jasamu ku kenang. Abang Edy jugaklah yang ajar yan dari zero ke hero yang sekarang nie, …ekeekeke…dulu memang buta wordpress dan buta hosting, now dh reti sangat guna cpanel/direct admin, terima kasih sekali lagi.

Ok kita terus sahaja ke tutorialnya, apa yang perlu korang buat hanyalah follow step-step dibawah ini:-

Blogger

Login ke Blogger dan pergi ke Setting,  Follow gambar atas yea…

Download Blog, follow arah macam dalam gambar…

Convert blogger ke wordpress

Sila masuk ke sini http://blogger2wordpress.appspot.com untuk CONVERT file dari blogspot ke WordPress

Kemudian buka Dashboard WordPress korang, Pergi ke bahagian Tools, seperti gambar di atas.

Klik pada WordPress

Ikut arahan seperti dalam gambar atas

Sekiranya korang mempunyai lebih dari seorang Author dalam blog tersebut dan hanya ingin mengimport seorang Author sahaja, Klik pada Import Author name. Seterusnya tickkan pada Download and Import file attachment, kalau tak tick nanti gambar tak masuk dalam blog wordpress.

Sekiranya korang follow betul-betul step nie, korang dengan jaya nya dapat mengimport kesemua post, komen dan gambar dari blogspot ke wordpress.

Yeeehhhaaa…tepuk tangan untuk diri sendiri…ekeke…adoiii….berjela ngko! lama tak buat tutorial…hehehe…

Psstt!! pasnie sapa yang kata tak faham ku ketuk jer…hahhaa..penat seh! berjela2 okeh!….hahaha *gurau-gurau*..nnggee~~~

yanmie

Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at yanmie82@gmail.com , thank you :)

38 Replies to “Cara Import Post dari Blogspot ke WordPress

  1. ??????? minecraft 1 4 5 minecraft ????? day z ??????? ????? ??????? ? minecraft ??? ????????? ??????? ??????? minecraft minecraft ??????? ????? ???????? ???? ??? forestry minecraft 1 3 2 ?????? ??????? ?????????? ? minecraft minecraft 1 8 2 ??????? ??????? minecraft ??????? ????? ant farm ??????? minecraft ? ????? minecolony minecraft ??? aether 1 3 2 ??????? ?????? minecraft 1 0 0 ??????? ?????? blockhat ??? minecraft minecraft ??? ?????????? ????? ??????? ?????? sethome ??? minecraft http://modi-minecraft.ru/ – ??????? minecraft 1 7 3 ?????? ??????? minecraft ?????? 1 1 0 ??? ????? minecraft ??????? ?????? ?????? ?? ??????? ? minecraft ??????? minecraft ?? ??????? java minecraft ?????? chestshop minecraft ??? snape shifter ??????? minecraft 1 2 2 ??????? ??????? ??????? bukkit minecraft 1 3 2 minecraft ??????? ???? ??????? ????????? ???????? ??????? ??? minecraft ??????? ???? ????????? ??? minecraft minecraft ???? ????? ??????? ??????? ??????? minecraft ??????????? 1 3 2 http://www.youtube.com/watch?v=Sdotj_3JWSghttp://i4.ytimg.com/vi/vXsejUHMpEU/mqdefault.jpg minecraft 1 8 2 ??????? ??????? ???????? ??? minecraft 1 3 ???? ???? minecraft ??????? ??? ??????? ???????? ??? minecraft ??????? ???? ???? ??? minecraft http://dlya-minecraft.ru/vzlom-minecraft/ – ??????? ????? ??? ??????? minecraft
    minecraft 1 3 2 ?????? creativegates assassin ??????? ????? ??? minecraft minecraft ??? forestry 1 2 5 ??????? ???? ??????? ??? minecraft minecraft build craft ??????? ??????? ??????? ??????????? ??? minecraft 1 8 minecraft 1 2 6 ???????

  2. salam kak yan,thanx 4 this info…
    tapi saya dah try banyak kali , mcm ade problem jer kat WP ver. 3.0.3 tu…asik keluar notis ” An Unexpected HTTP Error occurred during the API request.” tensen bahhh…tensen !

    kak yan boleh ajarkan tak macammana mau upload secara manual ? saya sudah try guna blogger importer punya file .php pun masih tak menjadi..:((

  3. Salam..

    sy baru je cuba dari wp direct import blogger..
    tapi tak brani lagi nak import main blog ke wp..

    kalau guna cara ni, blog kita yang .blogspot tu wujud lagi ke atau terus tukar ke wp?

  4. Salam Kak.

    Terima kasih kerana dapat ajarkan cara nak import eksport ni. Yela, saya bukan reti sangat pakai wordpress. Baru pindah rumah baru, tempat baru kan, macam ni lah lagaknya. Takpe2, btw. thanks 🙂

    1. salam lan,

      betul tu..samalah aku pun..bnyk cara buat tp x jadi, asik stuck je pastu gmbr dan komen xleh import..last2 guna cara yg nie sukses je semua..alhamdulillah…syukur…
      .-= yanmie´s last blog ..Dapat Buffered Nuffnang lagi selepas memasang Innity =-.

  5. ada satu cara lagi dari wp import..yg tu senang gak..cuma kadang2 pic jer tak lepas…ikut template blogspot tuh rasanya…penah import gak blogspot ke wp..best..:)
    .-= Nine´s last blog ..Aku Dan Bilik Ku : Personal =-.

    1. ni sis la..huhu..lan gune care len kak yan..huhu
      .-= Roslan Nazri´s last blog ..Promosi Murah Hosting Fivio – Part 2 =-.

        1. tapi rasenyer cara lan lagi sng..dah wat kat darkbatman.com jap jer..huhu
          .-= Roslan Nazri´s last blog ..Promosi Murah Hosting Fivio – Part 2 =-.

          1. k.yan tau ada bnyk cara, tp k.yan lebih senang cara nie…sbb cara2 yg lain tu x berjaya..hahaa. so far dh install kan tuk cikmin, kak purnama, hanis, cikaida, kaklin…hehehe…

            maybe cara lan lg senang kot kan, tp tulah dh bnyk cara buat, asik stuck je..xleh import semua. so far guna yang nie ok je…nngggeee~~~
            .-= yanmie´s last blog ..Cara Import Post dari Blogspot ke WordPress =-.

  6. slm yan..bagus la ada tutorial ni..boleh la akk buat semula…hahaha kes x puas hati ni..
    .-= cikmin´s last blog ..Seminggu Bersama Dah Jatuh Cinta =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge