Menyusukan Anak Semasa Mengandung

Salam, banyak soalan pelik-pelik orang tanya bila Menyusukan Anak Semasa Mengandung, maksudnya disini menyusukan anak kecil yang masih menyusu susu ibu dan dalam masa yang sama juga si ibu sedang mengandung. Boleh ke Menyusukan Anak Semasa Mengandung? hah! saya sendiri dulu pun dalam dilema juga samada meneruskan penyusuan susu ibu pada anak kecil yang sedia ada atau pun tak perlu.

Menyusukan Anak Semasa Mengandung

Banyak soalan yang berlegar-legar di kepala tentang perkara tersebut, mula lah fikir bahaya ke menyusukan anak semasa mengandung, efek pada bayi dalam kandungan ke tak? alahaiiii serius hati dan mental kena kuat kalau bab-bab penyusuan ni. Sebab time ni target saya ingin menyusukan Alang Irfan selama 2 tahun. dan yang paling tak tahan bila orang sekeliling suka sangat cakap, “eh tak boleh susukan anak kalau tengah mengandung ni”, eh nanti baby dalam perut tak membesar dengan baik…eiiii macam-macam ok, jadi macam saya katakan tadi, hati kena cekal, kita yang melaluinya, anggap aje kritikan-kritikan orang lain tu cuma angin lalu hahahaha.

Read More

Kebaikkan Penyusuan Susu Ibu Kepada Bayi

Salam, syukur alhamdulillah diberikan kesihatan, cuma lately tak berapa nak sangat “online”, mood nak masuk dalam sarang aje ni kikiki, tak sabar menanti kelahiran anak ke 3, insyaallah. Untuk anak ke 3 ini, saya berniat ingin memberikan penyusuan secara eksklusif kepada baby nanti, jom saya kongsikan Kebaikkan Penyusuan Susu Ibu Kepada Bayi.

kebaikkan penyusuan ibu

Subahanallah, tengok tu..banyaknya kebaikkan susu ibu

Even ini adalah anak ke 3, tetapi saya masih kurang lagi ilmu bab-bab penyusuan susu ibu ini, Insyaallah kali ini dengan izin Allah, saya ingin memberikan susu badan sepenuhnya kepada anak yang bakal lahir ini (Penyusuan secara eksklusif), insyaallah.

Read More