Salam, kami ni boleh kata memang penggemar belacan kuala perlis, tak silap namanya DJ Belacan. Tekak ni kalau buat belacan guna belacan lain mesti tak berapa nak masuk tekak, macam busuk je bau belacan yang dibeli dari tempat lain tu. Tapi kalau dah siap dibuat sambal belacan contohnya di kedai makan tak pula bau hahahaha. Pelik kan???

image

Stock belacan kat rumah ni mesti dari Kuala Perlis, dah macam syurga belacan kot kat Kuala Perlis ni, kedai belacannya sebelah menyebelah je, ramai betul meniaga belacan kat sini, mungkin sebab duk di tepi laut kot.

Read More →

Salam, hari ni hari ke 14 berpantang, alhamdulillah badan rasa semakin sihat, cumanya luka jahitan Czer tu masih lagi terasa, seksanya bila batuk atau bersin, automatik luka jahitan sakit menyucuk sebab tertarik dek batuk dengan bersin tadi huhuuu.

image

Oh ye nak tahu, sekarang ni sesiapa yang bersalin cara opret wajib mengambil Suntikan Cairkan Darah Beku Selepas Bersalin. Dulu masa tahun 2012 bersalinkan Alang Irfan secara czer juga, tak pula kena suntik-suntik di peha ni. Mungkin sekarang ni baru start kot.

Read More →

Salam, alhamdulillah breastfeeding journey Alang Irfan baru sahaja berakhir pada saat umurnya 2 tahun 1 bulan 2 hari (kalau ikut tahun 3 tahun lah hehehe), syukur…syukur berjaya susukan Alang Irfan sehingga 2 tahun lebih, 1 pencapaian yang sangat cemerlang dalam hidup, abang-abangnya dulu menyusu susu ibu kejap je tak sampai pun 6 bulan, kesian kan? Mungkin sebab time tu kurang ilmu tentang penyusuan susu ibu ni. Huhuuu…

image

Abaikan muka saya yang semangat tu hahaha #preggy9months, motif gambar? Hahaha….

Dengan Alang Irfan berbeza sedikit, mungkin sebab jarak usianya dengan angah 6 tahun, jadi kira macam semangat sikit, rasa macam baru dapat anak pertama hahahaha, lama tak berbaby kan time tu. Jadi saya membuat research tentang kebaikan penyusuan susu ibu dan khasiat-khasiat yang ada pada susu ibu. Sentiasa berfikiran positif tentang penyusuan susu ibu dan sentiasa mind set kan dalam kepala bahawa susu ibu ada dan cukup sehingga usianya 2 tahun. Dan ternyata tidak ada susu yang hebat lagi setanding dari susu ibu. Ianya berdasarkan pengalaman saya sendiri selama menyusukan Alang Irfan selama 2 tahun lebih tu. Tak percaya? Sila alami sendiri.

Read More →