Salam, menu breakfast pagi tadi, Penkek Vanilla, saje mencuba masak penkek menggunakan Pemanggang Ajaib yang saya beli tidak lama dulu, hasilnya penkeknya comel siap ada bentuk lagi, so takyah susah-susah nak bentukkan penkek tu hihihi.

penkek vanilla

Kannn comel je bentuknya, nak buat pun senang je penkek ni, macam penkek lain tu, tapi yang ni guna bahan apa yang ada dalam peti je heheee, nak resepi?? meh saya share kat bawah ni, kot ler ada yang teringin nak buat ^__^

penkek vanila

Mula-mula bancuh tepung gandum dengan sedikit air, susu penuh krim, vanilla setengah sudu, gula, semua tu saya agak-agak je hehee, biasalah masak suka main agak, tak reti nak main sukat-sukat ni, tak menjadi biasanya kalau sukat-sukat kehkehkeh.

penkek vanila

Tuangkan 1 senduk dalam pan tersebut, saya guna pemanggang ajaib…betul-betul ajaib hihihi

penkek vanila

Atas

penkek vanila

Bawah

Masak sekejap je pun, takde lama mana, yang pasti ianya tidak menggunakan minyak walaupun setitik nggee~

penkek vanilla

Cantik kan bentuknya hihihi

SONY DSC

Toppingkan pula dengan Susu Pekat Manis dan Mentega Kacang

penkek vanilla

Nyummm…Nyummm…

penkek vanilla

Habis licin…Aiman siap bawa bekal lagi, makan dengan kawan-kawan katanya, habis licin dia bawa balik bekas dari Sekolah Agama pagi tadi.

- Berjasa sungguh pemanggang ajaib tu :D

29 Thoughts on “Penkek Vanilla Comel

  1. bagus dinikmati sore hari atau pas pagi nie sama teh :)
    Nice share
    Rina recently posted..Create SEO Friendly URLs Rewrite Using Htaccess And Mod_RewriteMy Profile

  2. Senang betul guna kuali pemanggang, teringin juga nak beli
    Bedak Arab recently posted..Nenas Batu – Manfaat Untuk WanitaMy Profile

  3. Terliur air liur tengok, hehe mentega campur kacang
    HafizAmri recently posted..Apa Yang Menarik Tentang Samsung Galaxy S4My Profile

  4. emmm mesti rasanya sedap, tak pernah pula rasa sebelum ni
    Travel-Zoom recently posted..Flights to Cape Town – Book Your Cheapest FlightsMy Profile

  5. Memang cantik pan kek yang dihasilkan sekata.

  6. menarik pancake nye..
    mama3heroo recently posted..~ANNIVERSARY-8TAHUN~My Profile

  7. hahahahaha…untung juga ada bentuk mcam pemanggang ajaib tu..aikkk mana irfan?tak ganggu ibu dia buat kuih ke?hehe
    Hafizul recently posted..Pendapatan Kelima Dari JobdirumahMy Profile

  8. sodapnyer..rindu pancake mak!!
    Sara recently posted..Girls Meh Sini Nak Ajar Cara Lawan PenyangakMy Profile

  9. mcm penkek biasa , tp sebab guna pemanggang tu bentuk dia jd cantik sangat
    puanbee recently posted..4 Khasiat Serai – Buat sendiri teh seraiMy Profile

  10. Tengok pun dah tau, sedappp .. yummm .. yummm ..
    anastasyea recently posted..Terokai Bidang HartanahMy Profile

  11. pemanggang ajaib kak jie lagi ajaib
    sejak beli dok dlm kotak lagi..hahaha
    Kujie recently posted..Terokai Penciptaan Cendekiawan Islam di Pameran Sultans of ScienceMy Profile

  12. sedapnya..memang nampak cantik guna pemanggang ajaib.

  13. coming up masterchef… taknak masuk ke? :)
    KiD recently posted..Teknik Berkesan dengan Pembaca Blog dalam Social MediaMy Profile

  14. sedapnye kak… lama dah tak makan penkek…

  15. hum… sedap2.. nak try lah nge.. :) kakyan try buat pizza dlm pemanggang ajaib tu.. menjadi.. sb dh try.. hehehhe…
    Si Cantik Matahari recently posted..Hari Kedua REMP-IT Hantar Anak-anak ke TabikaMy Profile

  16. BUAT minum petang pun sedap nie… adesss
    hazman aka species1980 recently posted..HAZMAN vs FOOD – Ikan Siakap Masak Stim Limau Restoran PRIMAMy Profile

  17. Ajaibnya!, Mak Azie buat bakar n kukus jer. nanti suruh dia buat kuih pula. pos sekeping kat email pancake ni huhuu. terliur sgt2.
    Azie recently posted..Ayam Goreng Ranggup HomemadeMy Profile

  18. kalau cicah kuah durian pun sodap banget ni…
    Denaihati recently posted..Top 16 Tourism Blog Malaysia MITBCA2013My Profile

  19. memang comel pan cake nya..mudah ya bila ada pemangang ajaib..harus dapatkan 1 ni..
    Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Seronok Tengok Hoki Di StadiumMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Post Navigation