Blog SuperMak


Salam, 3 hari yang lepas, anak no 2 saya iaitu Abang Ngah terkena Demam Chicken Pox ala macam demam campak tu tapi ni versi orang dewasa punya, mujurlah tak nampak melarat sangat, semuanya terjadi lepas bawa Baby Irfan ke Klinik sebab Batuk Dan Selsema, dan mujur jugalah ada ubat demam dan cool fever kat rumah ni, apa lagi bagi ler ubat demam tu dan cool fever.

chicken pox

Balik dari Tadika baru perasan kat atas kening dia ada bintik-bintik merah

Pagi Keesokkannya macam biasa demam tu dah hilang, dan dia pun siap boleh pergi kesekolah lagi, balik dari sekolah baru perasan ada bintik-bintik merah kat muka dan badannya, hah!! tidak syak lagi dia kena demam chicken pox.

Follow saya di keek.com/yanmie :D

Bawa pergi klinik pun doktor tak boleh buat apa, paling-paling pun doktor bagi ubat sapu tahan gatal je, so jadinya apa yang kami buat macam biasa kecoh telefon mak-mak kami hahahaa, see…apa-apa pun mesti mak yang dicari kan??, dan apa yang kami buat adalah :-

  • Bagi minum air kelapa, orang cakap nak bagi keluar semua chicken pox tu
  • Sapu Lotion Calamine, nak bagi kurang rasa gatal
  • Mandi sehari sekali, ikut orang tua-tua dulu takyah bagi mandi..hemmmm tapi saya bagi juga anak mandi sebabnya nak sapu calamine tu biar badan dalam keadaan bersih, mandi sehari sekali pun dah ok kot, kalau tak mandi tu..heeemmmm busuk heheeee
  • Berpantang makan macam orang lepas bersalin tu, tak boleh makan makanan yang berminyak, kicap takmau sebab nanti parut tu jadi hitam orang kata.

chicken pox

Semua celah badan ada Chicken Pox ni, takde tempat yang terkecuali heheee

Itu jelah kot, takde nak mandi-mandi atau tidur atas daun semambu tu, dan nasib jugalah chicken pox Bang Ngah ni tak teruk macam kena kat Bang Long dia dulu. Nasib kena time cuti sekolah kalau tak harus cuti seminggu ni huuuu~

Sekarang ni dia dah boleh tersenyum, kurang menggaru maybe sebab sapu calamine tu, dan chicken pox tu pun dah nampak kering dan mengecut, tunggu bekas chicken pox tu sembuh je.

26 Thoughts on “Bila Anak Kena Demam Chicken Pox

  1. kesiannya klu ank kena ciken pox ye kyan…

    ank2 nis belum kena lg setakat ni… simpanglahh…

    semoga lekas baik ya
    Ummi Hanie recently posted..3 AbdulMy Profile

  2. anak-anak saya semua belum kena..
    kesian tengok anak tak sihat
    Mus recently posted..Fatt Choi Coffee Corner, ‘Syurga’ Penggemar Kopi TenomMy Profile

  3. Get Well Soon…. Abang Ngah rindu nak bermanja2 ngan Mama dia ni…
    eyriqazz recently posted..Penyewa Idaman Pelabur HartanahMy Profile

  4. Siannya dia.. Moga cepat sembuh ya..
    HafizAmri recently posted..Apa Yang Menarik Tentang Samsung Galaxy S4My Profile

  5. Teringat masa kecik-kecik kena demam campak juga dulu, penuh satu muka
    Travel-Zoom recently posted..Top Ten Travel SitesMy Profile

  6. semoga cepat sembuh
    eiela recently posted..Haru Kerana MentadakMy Profile

  7. hm…takpe kak pengalaman sekali seumur hidup ;)
    Bean Moreno recently posted..Siapa Layak Ganti Dato’ K. Rajagopal?My Profile

  8. Yupp chicken pox lawannya dgn air klapa biar bintik2 klr. Bila klr abis baru baik.. kata org le.. seram juga sbb anak2 tak da yg pernah kena, cam ne le agaknya..
    aimaniman recently posted..WW : Say Bye Bye Pada Husband…My Profile

  9. baik kena masa kecil dari kena chicken pox bila dah besar.. :)
    Aya recently posted..Kenapa Doktor Tu Sombong Sangat?My Profile

  10. semoga bang long sihat dari demam… amin..
    Wan Fauzi™ recently posted..Pemandu 4WDMy Profile

  11. Nampaknya kelau kena chicken pox nie tak merasa la makan ayam bakar pemanggang ajaib kan….sebab kena pantang sampai sembuh …huhuhu
    hazman aka species1980 recently posted..HAZMAN vs FOOD – Cheezy Rice Treasure di KENNY ROGERS ROASTER MALAYSIAMy Profile

  12. minum air kelapa muda memang setakat ni terbukti cepat keluar biji air tu. harap tak jangkit baby irfan, kecik lagi kesian pulak. moga abang ngah cepat baik yer.
    Denaihati recently posted..Seminar Buat Duit Dengan BlogMy Profile

  13. Kalau sudah kena tentu sudah ada antibodi untuk serangan ke 2 mungkin tipis. Cuma jangan meragam sudahlah.
    akubiomed recently posted..Meh teman nak kabor aktiviti hujung mingguMy Profile

  14. saya pernah amik daun bambu kat area PULAPOL sebab anak kena demam campak…pergh..kerna anak, aku lakukan…
    wandisini recently posted..Video Untuk Axiata Cup 2013My Profile

  15. Mak saya pun cakap demam chicken pox ni kena bagi minum air kelapa..
    Anarm recently posted..Kit Tindakan Jom BertindakMy Profile

  16. hoho..memang tak best bila kena..
    titan recently posted..18 Teknik paling KEJI untuk dapat sales.My Profile

  17. ala siannya. moga lekas sembuh abang ngah.
    Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Berhosting ServerFreak KiniMy Profile

  18. Tips yang menarik,mungkin boleh kami coba suatu saat nanti
    Oneblogsocial.com recently posted..Image SEO (Membuat Image SEO Friendly)My Profile

  19. Sian Kat abg ngah, tapi biasa dengar org kata kalau kena chicken pop xelok minum ayor nyor, tapi tak ler tahu kesahihannya
    jal recently posted..Makan-makan di Secret Recipe Mid ValleyMy Profile

    • Oh sebenarnya ada juga dengar gitu sebab nanti terbantut pengeluaran chicken pox tu, tapi rata2 yang berkongsi info pasal ni suruh minum air kelapa coz nak bagi cepat abis semua keluar, kalau tak nanti bila besar dia akan kena lagi coz xabis keluar..ntahlah..tak berapa pasti juga
      yanmie recently posted..Bila Anak Kena Demam Chicken PoxMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Post Navigation