Cara Penjagaan Luka Pembedahan Cesarean Selepas Bersalin

Salam, Alhamdulillah Baby Irfan dah sebulan lebih, cepatnya masa berlalu, dan alhamdulillah saya dah semakin sembuh (luaran), dalaman yang pastinya lambat lagi sembuh, maklum ajelah Luka Pembedahan Cesarean mengambil masa yang agak lama untuk ianya pulih sepenuhnya. So jom saya share bagaimana tips Penjagaan Luka Pembedahan Czer melalui penerangan yang Doktor berikan semasa saya berada di Hospital dan melalui pembacaan saya.

cesarean

Macam ni lah Baby Irfan dikeluarkan dari perut ibunya~

Maklum ajelah badan nak guna lama, so haruslah kesihatan adalah perkara yang harus diutamakan, lagi-lagi selepas bersalin, banyak urat terputus orang cakap, tambahan pulak ini adalah pengalaman pertama saya bersalin secara pembedahan, bagaikan mimpi ngeri gitu kehkehkeh.

1. Kering dan bersih

Pastikan kawasan jahitan sentiasa kering dan bersih, seeloknya selepas mandi, biarkan kawasan tersebut dikipaskan, maksudnya disini biar betul-betul kering, maklum ajelah jahitan betul-betul di bawah pelipat perut.

2. Berpantang makan

Maksudnya disini, makan kena pantang betul-betul, salah pantang kang nanti ada yang jahitan sampai bernanah-nanah dan gatal, jangan makan makanan gatal seperti telur, udang, sotong dan yang seumpama dengannya.

Pati Ikan Haruan Polleney2

3. Makan Ikan Haruan / Pati Ikan Haruan

Dari apa yang Doktor terangkan kepada saya, jangan Makan Ikan Haruan / Pati Ikan Haruan sejurus lepas bersalin, seeloknya 2 minggu selepas bersalin baru boleh makan/minum, ini dikhuatiri luka luar cepat sembuh tetapi dalaman lambat sembuh, jadi seeloknya biarkan dahulu 2 minggu  pertama, perut/jahitan mengambil masa sendiri untuk sembuh dan kemudian baru teruskan dengan mengambil produk Ikan Haruan tersebut.

Itu ajelah kot yang saya lakukan dalam Penjagaan Luka Pembedahan Cesarean, selebihnya saya berpantang sama seperti bersalin normal.

- #My Irfan 33 Days ^__^

22 thoughts on “Cara Penjagaan Luka Pembedahan Cesarean Selepas Bersalin

  1. salam…sy bakal di c-zer mgu depan..ingat nk la bersalin normal, tp doktor nasihat supaya c-zer so, ikut je la..lgpun ank 1st.

    kluar je dr wad, cadangnya nak trus pantang kat kampung…ada risiko tak ye klu travel dgn keadaan jln yg tak brapa rata tu..jarak masa pjlnan dr hospital ke rmh mak sy dlm 2 jam jg la..

    1. Waalaikumsalam,

      Saya juga bersalin anak ke 3 ni kena czer, tapi terus terang saya katakan disini, agak tidak elok untuk perjalanan yang jauh. saya sendiri dari hospital nak kerumah lebih kiuang 10 minit, seksa juga nak menempuh perjalanan tu, walaupun cuma terhentak atau bergegar sedikit sewaktu duduk dalam kereta, luka jahitan sakit. malah nak lalu bonggol pun, suami kena bawa kereta slow2, itupun terasa juga sakit. bagi saya 2 minggu lepas bersalin oklah sikit sebab sakit pun dah kurang waktu tu. kalau baru-baru lagi sebaiknya rehat dulu dirumah, takut jahitan terbuka nanti bila terlalu banyak sangat pergerakan.

      Apa pun semoga segala urusan dipermudahkan ye Puan, Aminnn :)

  2. irfan c-sec yea… anak suri yang ke 2 si hafiz tu pun kena c-sec jgak… agak leceh kalau bedah2 ni.. lambat baik luka bersalin dia berbanding bersalin normal kan yanmie… huhuhu seksa…

    especially masa nak gelak @ nak batuk… huhuhu… hoooii… sakit la weeiii… rasa macam nak tampar2 jea sapa2 yang buat lawak time2 nih… orang tak boleh gelak laa weeeii… hihihihi… jgn gelak yanmie… nnt boleh putus benang jahitan… :D

    #sesekali minum air ibu kunyit yea… boleh keringkan luka dalaman… take care!! sikit ari jeaa lagi tu nak abis pantang tuh… (pantang 100 hari ke 40 hari jea??)
    sangsuri recently posted..Selera SangSuri …. kuih terhebat abad ini.My Profile

  3. wife bersalin tahun lepas pun secara pembedahan juga.. memang banyak pantang larangnya.. lagi2 berpantang dengan ibu sendiri dikampung.. memag kena ikut jelah pantang org tua2 ni.. lagi pun memang untuk kebaikkan diri sendirikan.. setahun cik isteri tak makan laksa.. tapi sekarang dah bedal dah.. hehehe
    Myvitrd recently posted..Rahsia Hebat Di Malam JumaatMy Profile

  4. makan banyak oren. oren kan banyak vit C, so khasiatnya sama mcm haruan. baikkan luka dalam. MA pun operate jugak dulu.
    mula2, makan sikit je oren. tgk reaksi baby. kalo x cirit, esok tambah lagi… dan lagi. sikit2 tambah.
    mama adam recently posted..Salam MaulidurrasulMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge