Blog SuperMak


Salam, ehemmm entry ini adalah entry perkongsihan kepada pasangan suami isteri, ramai beranggapan seks ketika hamil boleh membahayakan bayi dalam kandungan, sebenarnya kehamilan bukannya penghalang bagi pasangan suami isteri untuk tidak melakukan hubungan seks. Malahan hubungan seks semasa hamil secara tidak langsung aktiviti seks tersebut memberi nutrisi pada pertumbuhan ibu dan bayi.

Selamatkah Seks Ketika Hamil?

Kebanyakkan wanita mengandung ataupun suami, takut untuk melakukan hubungan seks berikutan bimbang akan berlakunya kontraksi yang tidak diingini, kontraksi ni maksudnya perut isteri akan mengeras dan berasa agak sakit sedikit seperti tanda ingin bersalin.

Apabila kehamilan itu hanya boleh dihasilkan melalui hubungan seksual, mustahil selepas berjaya hamil pasangan suami isteri tidak boleh melakukan persetubuhan, kecuali dalam keadaan tertentu apabila ia disahkan doktor boleh memudaratkan ibu dan bayi dalam kandungan.

Suka saya berkongsi Artikel dari Berita harian tidak lama dulu.

Hubungan intim tak jejas kehamilan

Tiada sebab hubungan intim itu boleh menjejaskan kehamilan, kata Pakar Sakit Tuan, Dr Ismail Thamby. Jika wanita mengandung rasa tidak selesa untuk bersetubuh kerana keadaan pening dan loya, itu tidak mengapa.

“Tiada apa yang akan berlaku kepada janin jika hubungan dilakukan kerana tiada kemungkinan anggota kelamin suami terkena kandungan dan tidak mengganggu kandungan dalam perut,” katanya.

Jelasnya, anggota kelamin dan rahim wanita adalah dua organ yang berbeza kedudukannya walaupun terdapat komunikasi antara organ berkenaan. Pangkal rahim tebal dan pembukaannya ditutup rapat oleh lendir yang tebal serta tiada kemungkinan untuk bahagian itu terbuka.

Beliau berkata, hubungan kelamin tidak menjadi masalah kecuali jika doktor melarangnya. Larangan itu disebabkan oleh pelbagai faktor yang berlaku berikutan keadaan kesihatan.

Antaranya:

  • apabila keadaan kesihatan wanita itu tidak mengizinkan seperti pendarahan selepas persetubuhan, yang mungkin petanda awal kemungkinan akan berlaku keguguran janin.
  • jika suami menghidap penyakit yang boleh menjangkiti wanita itu, kecuali penyakit itu sudah sembuh,
  • keadaan uri lekat atas atau berdekatan serviks yang boleh mengakibatkan pendarahan jika uri renggang,
  • keadaan pangkal rahim yang renggang (cervical incompetence), yang boleh menyebabkan ia terbuka atau apa apa saja yang boleh memudaratkan kesihatan wanita atau anak dalam kandunganTambah Dr Ismail, pada peringkat awal kehamilan, mana mana posisi hubungan intim juga sesuai. Kekerapan hubungan kelamin semakin berkurangan apabila si isteri mula rasa kurang minat melakukannya.“Apabila tahap kehamilan meningkat dan perut pun besar, posisi biasa tidak lagi sesuai. Posisi tertentu seperti posisi mengiring, posisi isteri di atas atau posisi yang sesuai dan selesa untuk kedua-dua dua pasangan boleh dilakukan,” katanya.

    Sebagai nasihat, Dr Ismail berkata, suami perlu tahu sedikit sebanyak mengenai perkara yang tidak diingini, yang boleh berlaku ketika persetubuhan dilakukan ketika isteri sedang hamil.

    “Apa pun posisi seks, suami harus pastikan isteri selesa. Jangan meletakkan tekanan atau berat badan pada perut isteri, jangan berlebihan, terlalu kasar atau lupa diri selama hubungan intim berlangsung.

    “Jika si isteri mengalami masalah pendarahan selepas persetubuhan atau pada bila bila masa, suami perlu akur nasihat doktor,” katanya.

    INFO: Panduan posisi seks terbaik untuk wanita hamil

    1. Posisi wanita di atas

  • Posisi seks yang banyak digunakan dan yang paling selesa untuk wanita hamil.
  • Posisi ini memungkinkan isteri lebih selesa untuk melakukan hubungan intim.2. Posisi wanita menonggeng
  • Hubungan dengan posisi ini tidak memberi tekanan pada perut isteri yang semakin membesar. Oleh itu, isteri akan berasa lebih selesa.3. Posisi duduk.
  • Sesuai dilakukan pada peringkat pertengahan hingga akhir kehamilan.
  • Posisi ini dilakukan dengan cara suami duduk dan isteri duduk di atas pangkuan suami dan kedua-duanya saing berhadapan atau isteri membelakangkan suami apabila perut semakin membesar.

    4. Posisi berlutut atau berdiri.

    5. Posisi suami berbaring di atas, tetapi hanya separuh badan.

- Sumber Bharian.com.my

35 Thoughts on “Selamatkah Seks Ketika Hamil?

  1. Perkongsian yang bagus..boleh jadi panduan lepas kahwin nanti
    Nabilah Atikah recently posted..KURMA DAN KHASIATNYAMy Profile

  2. org bujang boleh baca je la..xleh nak amal..huhu
    Repain recently posted..( GAMBAR ) PEMINAT MALAYSIA TERIMA UCAPAN RAYA DARIPADA PEMAIN MANCHESTER UNITEDMy Profile

  3. Ilmu nie perkongsian yang sangat bagus.. bagi yang bakal nak dapat anak…
    Health Tips recently posted..Lose bodyweight by following nutrisystem mealsMy Profile

  4. s** memudahkn proses bersalin katanya… sperm suami tu pelincir yg bagus utk bby mudah keluar… opsss 18sx sket ;)
    Ummi Hanie @ Nis Azmier recently posted..Coach original dari US lebih murah dari butikMy Profile

  5. Kalau kandungan si isteri bermasalah seperti tembuni di bawah rahim, kita tak advice buat hubungan kelamin dulu, risau pendarahan..
    Aya recently posted..10 Blogger Terbaik MalaysiaMy Profile

  6. orgjauh on January 30, 2013 at 4:48 pm said:

    adakah dengan menggunakan durex play (pelincir) akan memudaratkan ibu dan bayi dalam kandungan? Kerana virgina kering.

  7. owh..rupanya time mengandung boleh “bersama” jugak..baru tahu nih..ingatkan kena tahan sampai lepas pantang…bukan apa,risau jugak, takut2 nanti tengah bersama, anak dalam kandungan tetiba “pegang” time bersama, mau terkujat jugak time tuh.

  8. ada juga yg berpantang sampai lepas berpantang….betul ke ayat tu…sebabnya suami kesian tengok isteri…bagus kan suami tu… :-)
    syamila recently posted..Diari Adik HusnaMy Profile

  9. tp sy ade sikit kemusykilan… saya bru 3bln pragnant ank sulung.. slpas ber”sama suami sy pasti akan rase senak di kandungan sy…knp ek? mmg normal akan rasa mcm tu or x?

  10. jangan tiru posisi ye bagi yg belum berkawin.hehehe
    shafwan recently posted..Maksud Tersirat DepavaliMy Profile

  11. Salam pada semua…
    Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.

    Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.

    Harga serendah RM1.00/pcs.

    Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri

    Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
    http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

    terima kasih admin

  12. artikel yang agak “merangsangkan”..hehehe..tapi betul, ramai pasangan yang was-was

  13. kak yan. jaga kesihatan baby tu. nak dekat raya dah ni. hehe
    Oh! budu recently posted..biodata lisa surihaniMy Profile

  14. owh mcm tu ek…selamaaat hehehehe
    azim recently posted..BMW HP4 exists to warp time, space, facesMy Profile

  15. Dah tahu lama dah,sebab anak dah 3 hehehe..ha..pasangan baru kawin kena tahu nih,sian en suami lama lak kang pose…seksa woo.. :)

    *tq Kak For info.
    azman recently posted..Lelaki Jangan Susahkan Isteri Bila TerkantoiMy Profile

  16. Jangan malu bertanya jika mengalami perkara begini sebenarnya …
    puanbee recently posted..Diet tips dan testimoni kurus dari @qaqajamalMy Profile

  17. seks bukanlah taboo yg xboleh dibawa berbincang. bgs artikel ni. teruskan utk matlamat supaya pasangan islam kita xdela rs segan dgn benda2 yg berkaitan kesihatan ni sbnrnya. tp utk yg dh kawin la. hehe
    Ekspresi Ruang recently posted..Nettleton 198 Oleh SAOTA: Kediaman 7 Tingkat Di Lereng Bukit Cape TownMy Profile

  18. Pengetahuan untuk pasangan muda yang berkahwin menanti kelahiran anak sulung.
    akubiomed recently posted..Yang rajin komen di blog AkuBiomed bulan JulaiMy Profile

  19. Ilmu pengetahuan penting jugak nie …….
    hazman aka species1980 recently posted..MINI CONTEST : WANG TUNAI sempena NUZUL AL-QURANMy Profile

  20. Kalau kena caranya insyaallah selamat.. hik2
    Myvitrd recently posted..Masuk Bakul Tak boleh Angkat SendiriMy Profile

  21. usefull infos…Thanks
    kudin recently posted..Di Thailand mak nyah diterima sebagai pramugariMy Profile

  22. Assalam, ianya info yang amat berguna… tapi aku belum kawin dah… hahaha… think positif…

  23. selamat..hik3…
    eyriqazz recently posted..Celcom Nak Kasi Duit RayaMy Profile

  24. opss.. terbaca entry yang tak patut dibaca lagi.hehe
    Oh! budu recently posted..tips hilangkan jerawat dan parutMy Profile

  25. memang banyak mitos dan ramai yg tak nak cari ilmu menyebabkan timbul masalah yg lain.
    Denaihati recently posted..Ahli Politik persenda kegagalan Lee Chong WeiMy Profile

  26. Bilalah Man nak kahwin ni. =.=”
    Man recently posted..Aku Nak Ais KrimMy Profile

  27. <3 kepada yang belum berkahwin… jadikan ia sebagai satu ilmu yang berguna :)
    suarapeople recently posted..Tengku Mahkota Johor tutup akaun twitter, media sosialMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Post Navigation