Salam, yeayyy sampai juga ke Muzium Samudera Melaka ni, nak masuk tapi ramai sangat orang beratur beli tiket, maklum sahaja pergi time hujung minggu semestinya tempat ni menjadi tarikan pelancong luar dan dalam negara.

muzium samudera

Perghhh sesampai disini terpegun sesangat, anak-anak lagilah jakun tengok kapal besar tu, nak masuk kena beli tiket, orang pulak ramai beratur, plus saya tak larat nak naik tangga tu.

muzium samudera

Myhero-hero :D

muzium samudera

Apa yang menariknya di Muzium Samudera ini, dipamerkan perkembangan perdagangan bermula dari zaman kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka sehingga zaman Penjajahan Portugis,  Belanda, Inggeris dan Jepun keatas Tanah Melayu, menarik bukan?.

Muzium Samudera

  • Waktu Operasi : 9am – 5.30pm
  • Tiket : Dewasa Rm 3.00 dan Kanak-kanak Rm 1.oo

medan samudera

Medan Samudera berdepan dengan Muzium Samudera, macam-macam barang yang dijual disini.

- Untung orang Melaka, banyak tempat cantik-cantik kan?

36 Thoughts on “Muzium Samudera Melaka

  1. Muzium tu mmmg penuh orang,dalam puk kecik jer..banyak tangga yg tinggi he3..
    azmanisma recently posted..Buku Permata Yang Hilang (Hamka) Kereta MayatMy Profile

  2. tak pernah menjejak kaki ke sana lagi..
    insyaallah suatu hari nanti
    Mus recently posted..Cawangan Baru McDonald’s Jalan Sulaman Bakal DibukaMy Profile

  3. best masuk.. byr rm3 leh pergi 3 tempat yg kat dalam kawasan tu
    shera recently posted..Syukur : AlhamdullilahMy Profile

  4. xpernah lg masuk ke sini. asyik tgk dr jalan bsr je kalau ke sana. maklumlah, pergi dulu2 pon ngan kwn2 je. smo mana minat sejarah. huhu
    Ekspresi Ruang recently posted..Wordless Wednesday #40My Profile

  5. xpernah sampai lagi..
    mungkin suatu hari nnti..
    ehehehee
    mie recently posted..Pengalaman Bersama Star Cruise Libra Di PenangMy Profile

  6. dah pernah pergi sini ;D
    azriMy recently posted..Infografik: Evolusi Kamera Sejak Dahulu Sehingga KiniMy Profile

  7. sangat unik kan. sebab muzium dia bentuk kapal.menarik!!
    rozuan recently posted..WORDLESS WEDNESDAY | GAMBAR MENARIK PERHIMPUNAN BERSIH 3.0My Profile

  8. Boleh masuk ke dalam kapal Samudera ini? Belum pernah pergi sekadar lalu kalau ke Bandar Hilir. :-)
    akubiomed recently posted..Juara didalam kehidupan sayaMy Profile

  9. Seronoknya kalau dapat bercuti… Hehe… Anyway Melaka x susah nak sampai, tol pun tak ada dari tempat sy :D Hehehe :D
    Izzuddin Fauzi recently posted..Giveaway Buku PTS Pilihan SayaMy Profile

  10. Ya Allah….Cantik sungguh la gambar2 ni…Pernah sekali jer smp kat sini..masa rombongan sekolah rendah dulu…ada rezki mesti kena p ni..
    Hafizul recently posted..Anda Tengok Mesti TersenyumMy Profile

  11. Don ingatkan di Penang tadi, kat batu feringghi ada satu kapal layar serupa kat atas tu
    donnyien recently posted..Wordless Wednesday # Having Some Fun @ The CurveMy Profile

  12. Tengok pic akak teringkat time pergi melaka hari tu ermmm memang best sangat-sangat. Azie & wan naik sampai ke atas almaklumlah baru kawen kan hehehe.

  13. pernah lalu ja tak pernah masuk.. kalau di penang bangunan seakan kapal ni namanya the ship restoran…
    CMRatu recently posted..Gambar MSSPP Bola Baling Zon Balik Pulau 2012My Profile

  14. semua gambar ada langit membiru, itu yg buat gambar semakin cantik.

  15. harituh pergi melaka, memang singgah kapal besar ni..huhu
    akhiyy recently posted..Bersih 3.0 Di Seluruh NegaraMy Profile

  16. Muzium ni pun saya tak pernah masuk. Dok depan pintu je. Kaki ni asyik bawak pegi tempat makan je
    Norasikin recently posted..Pertandingan Pengomen Tegar Blog Ronaldmohoni.com Mei 2012My Profile

  17. Wah… besar kapal! Saya pun jakun jugak ni hoho

    Tiket takde mahal mana ye… boleh la nanti nak ke sana
    Harian Post recently posted..Video Perkahwinan Fasha Sandha Dan Rizal AshramMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Post Navigation