Muzium Samudera Melaka

Salam, yeayyy sampai juga ke Muzium Samudera Melaka ni, nak masuk tapi ramai sangat orang beratur beli tiket, maklum sahaja pergi time hujung minggu semestinya tempat ni menjadi tarikan pelancong luar dan dalam negara.

muzium samudera

Perghhh sesampai disini terpegun sesangat, anak-anak lagilah jakun tengok kapal besar tu, nak masuk kena beli tiket, orang pulak ramai beratur, plus saya tak larat nak naik tangga tu.

muzium samudera

Myhero-hero :D

muzium samudera

Apa yang menariknya di Muzium Samudera ini, dipamerkan perkembangan perdagangan bermula dari zaman kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka sehingga zaman Penjajahan Portugis,  Belanda, Inggeris dan Jepun keatas Tanah Melayu, menarik bukan?.

Muzium Samudera

  • Waktu Operasi : 9am – 5.30pm
  • Tiket : Dewasa Rm 3.00 dan Kanak-kanak Rm 1.oo

medan samudera

Medan Samudera berdepan dengan Muzium Samudera, macam-macam barang yang dijual disini.

- Untung orang Melaka, banyak tempat cantik-cantik kan?

36 Comments on Muzium Samudera Melaka

  1. shera
    May 3, 2012 at 10:26 pm (2 years ago)

    best masuk.. byr rm3 leh pergi 3 tempat yg kat dalam kawasan tu
    shera recently posted..Syukur : AlhamdullilahMy Profile

    Reply
  2. Ekspresi Ruang
    May 3, 2012 at 3:37 am (2 years ago)

    xpernah lg masuk ke sini. asyik tgk dr jalan bsr je kalau ke sana. maklumlah, pergi dulu2 pon ngan kwn2 je. smo mana minat sejarah. huhu
    Ekspresi Ruang recently posted..Wordless Wednesday #40My Profile

    Reply
    • yanmie
      May 3, 2012 at 10:16 am (2 years ago)

      Melaka memang best untuk percutian, banyak tempat menarik di Negeri Melaka, next time nak cuti-cuti sini lagi, best sangat :D
      yanmie recently posted..Mahkota Parade MelakaMy Profile

      Reply
    • yanmie
      May 3, 2012 at 10:15 am (2 years ago)

      Salam,

      Oh rugilah orang Negeri Melaka sendiri pun tak pernah masuk lagi, kena masuk tu hehehee :D
      yanmie recently posted..Mahkota Parade MelakaMy Profile

      Reply
    • akubiomed
      May 3, 2012 at 12:13 am (2 years ago)

      Jalan sahala terutama di Bandar Hilir menjadikan saya kurang gemar untuk memandu walaupun kampung asal Melaka.

      Reply
      • yanmie
        May 3, 2012 at 10:14 am (2 years ago)

        Betul tu, lagi satu jalannya agak mengelirukan buat kami yang tak biasa disana :D
        yanmie recently posted..Mahkota Parade MelakaMy Profile

        Reply
  3. Hafizul
    May 2, 2012 at 10:54 pm (2 years ago)

    Ya Allah….Cantik sungguh la gambar2 ni…Pernah sekali jer smp kat sini..masa rombongan sekolah rendah dulu…ada rezki mesti kena p ni..
    Hafizul recently posted..Anda Tengok Mesti TersenyumMy Profile

    Reply
    • yanmie
      May 3, 2012 at 10:08 am (2 years ago)

      Salam,

      Dah lama tu Hafizul heheee, pergilah kalau ada masa, dah banyak berubahnya Negeri Melaka ni :D
      yanmie recently posted..Mahkota Parade MelakaMy Profile

      Reply
      • Hafizul
        May 3, 2012 at 1:43 pm (2 years ago)

        Emm memang kena pegi. Haha. Tapi kalau pergi tanpa bawa gadjet macam iphone 4s rasa tak seronok la pulak…hahahahaha..

        Reply
    • yanmie
      May 3, 2012 at 10:14 am (2 years ago)

      Oh yeker Don?, akak baru sekali pernah bercuti di Penang, nama tempat tak ingat hehehe :D
      yanmie recently posted..Mahkota Parade MelakaMy Profile

      Reply
  4. Azie
    May 2, 2012 at 8:30 pm (2 years ago)

    Tengok pic akak teringkat time pergi melaka hari tu ermmm memang best sangat-sangat. Azie & wan naik sampai ke atas almaklumlah baru kawen kan hehehe.

    Reply
  5. Denaihati
    May 2, 2012 at 7:50 pm (2 years ago)

    semua gambar ada langit membiru, itu yg buat gambar semakin cantik.

    Reply
    • yanmie
      May 2, 2012 at 7:52 pm (2 years ago)

      memang wajib singgah sini kalau Pergi ke Negeri Melaka, lambang-lambang Negeri Melaka ni :D
      yanmie recently posted..Muzium Samudera MelakaMy Profile

      Reply
    • yanmie
      May 2, 2012 at 7:08 pm (2 years ago)

      Salam,

      Heeheee samalah kita, kalau tempat makan tu laju je perginya :D
      yanmie recently posted..Muzium Samudera MelakaMy Profile

      Reply
    • yanmie
      May 2, 2012 at 6:29 pm (2 years ago)

      Salam,

      Hehehee memang besar tau, akak pun jakun jugak, tiket murah je, cuma hari tu ramai sangat yang beratur :D
      yanmie recently posted..Muzium Samudera MelakaMy Profile

      Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge