Kaunseling Kesihatan

Salam, kan baru ni kami ke Karnival PDRM Di Jusco Bukit Tinggi Klang untuk Pertandingan Mewarna Tadika Aiman, so kebetulan di karnival tersebut ada dibuka 1 booth kesihatan, boleh cek tekanan darah tinggi dan juga Kaunseling Kesihatan, so saya tak lepaskan peluang ini, saya juga dapatkan Kaunseling Kesihatan disini.

Kaunseling Kesihatan

Mendaftar untuk mendapatkan Kaunseling Kesihatan, ramai juga tapi saya tak menunggu lama sebab staff dalam booth ni ramai, dah daftar lepastu timbang berat badan dan ukur ketinggian, ok saya sedar saya COMEL :D

Kaunseling Kesihatan

Cek tekanan darah, alhamdulillah tekanan darah saya normal, risau juga sebab time mengandung macam ni senang sangat penyakit-penyakit nak hinggap.

Kaunseling Kesihatan

Menurut juru kauseling kesihatan tersebut, saya kena turunkan berat bersesuaian dengan BMI saya yang sepatutnya, ok saya sedar! nnggeee~ tapi memandangkan ada alasan kukuh, katanya takpe lepas bersalin baru continue, lepas bersalin biasanya berat badan senang nak turun, saya memang akui sebab selepas bersalinkan haziq hari tu saya berjaya menurunkan 13kg dalam masa 3 bulan hehee, harap kali ni semangat kuat, insyaallah, apa pun yang penting berharap kandungan ketiga ini sihat walafiat, amin…

- Pagi ni ada Appointment kat klinik.

32 Comments on Kaunseling Kesihatan

  1. KiD
    May 13, 2012 at 7:25 am (2 years ago)

    bagus jugak kalau kita pergi check menda2 ni.. at least ada pengetahuan kesihatan pasal diri kita dan juga keluarga
    KiD recently posted..Giveaway HAZMAN VS FOOD | FINAL DAYMy Profile

    Reply
  2. syamila
    May 10, 2012 at 2:33 pm (2 years ago)

    cuma lps bersalin yg kedua…tekanan darah naik…nasib baik tk berpanjangan…kiranya buat gempak je ler…he3
    syamila recently posted..KERANA DIA SEORANG IBUMy Profile

    Reply
  3. syamila
    May 10, 2012 at 2:32 pm (2 years ago)

    yan…skrg ni tk payah pikir bab diet kan…kak sya biasa lepas 2 bulan bersalin turun dekat 15+kg…kembali ke berat yg biasa…42-44kg…

    tak tahu la kali ni macam mana pula…tunggu dan lihat je…byk perancangan ni…hik3…
    syamila recently posted..KERANA DIA SEORANG IBUMy Profile

    Reply
  4. Nazri
    May 10, 2012 at 2:25 pm (2 years ago)

    Aku pernah bawa mak check-up tahun lepas masa expo kat Cheras, kata nurse darah kurang manis. Nurse tu suruh minum air bergula. tahun ni belum bawa cek lagi
    Nazri recently posted..Hukum menggulingkan kerajaanMy Profile

    Reply
    • akubiomed
      May 10, 2012 at 1:42 pm (2 years ago)

      Sekarang ini macam-macam ujian dilakukan termasuk ambil darah dan minum air gula.

      Reply
  5. Azie
    May 10, 2012 at 12:26 pm (2 years ago)

    Jangan Pikir sangat berat badan tu yang penting baby dalam kandungan akak sihat walafiat. Lepas Lahir maintain semula ok

    Reply
    • yanmie
      May 10, 2012 at 12:52 pm (2 years ago)

      Tak boleh, berat tu penting, xnaik kena marah dgn dok, klu naik banyak pun kena marah, berat naik kena sesuai dgn progress, berat kena pantai sbb dikhuatiri penyakit lain hinggap mcm darah tinggi ataupun kencing manis, 2 penyakit ni bnyk hinggap kat wanita mengandung, syukur masa aiman dan haziq tak pernah kena.
      yanmie recently posted..Kaunseling KesihatanMy Profile

      Reply
      • akubiomed
        May 10, 2012 at 1:46 pm (2 years ago)

        Selalunya pernyakit kencing manis dan darah tinggi akan dipantau. Kalau berat badan tidak ada progress secara langsung akan memberi kesan perkembangan janin.

        Reply
      • Azie
        May 10, 2012 at 2:42 pm (2 years ago)

        Oooo begitu yea. Doc. marah kalau berat x cukup n lebih pun yea hurrmmmm. nanti akak buat entry lagi berkaitan dengan hamil ni yea. suka n nanti boleh buat rujukan kat sini.
        Azie recently posted..Perodua Versatile As YouMy Profile

        Reply
  6. Hafizul
    May 10, 2012 at 11:14 am (2 years ago)

    Emm jenuh ulang klinik la bila mengandung gok. Hehe. Ada jer apoimentnya. Emm semoga kandungan kak yan sihat sokmo. hehe
    Hafizul recently posted..Setup Pondok KecilMy Profile

    Reply
    • akubiomed
      May 10, 2012 at 1:47 pm (2 years ago)

      Kujungan susulan ibu mengandung sekarang ini semakin kerap. Setiap kali hadir kena ambil darah. Kalau ke klinik kerajaan faham-fahamlah ramai walaupun sudah diatur jadual lawatan. :-)

      Reply
    • yanmie
      May 10, 2012 at 9:40 am (2 years ago)

      Selalu tengok ada je booth kesihatan macam ni kalau ada karnival tapi ni 1st time nak cek heheeee sebab risau ada darah tinggi kan, syukur takde :D
      yanmie recently posted..Kaunseling KesihatanMy Profile

      Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge