Hidung Tersumbat, Apa Nak Buat?

Salam, haishhh dah 2 hari saya mengalami masalah hidung tersumbat, tak selesa sangat-sangat, tekak pulak sakit kemain lagi, tapi tang tekak tu boleh lagi ler tahan, yang tak tahannya bila hidung tersumbat, nak bernafas pun susah.

hidung tersumbat

Kalau nak tidur tu toksah cakap ler, memang susah sangat nak bernafas, kena nafas dari mulut hehee, nak kata selsema tak juga, nak kata selsema iya juga, hiks tak tau nak describe macam mana, tapi hingus takde arrr.

girl

Duk google gambar hidung tersumbat tapi jumpa gambar budak atas ni, comel kan :D

Ada google juga apa sebenarnya punca dan cara rawatan hidung tersumbat ni, tapi kat google ni pun bukan semua boleh dipercayai, nak jumpa doktor tapi ubat yang baru ni tak habis lagi, alahaiiiii, doakan saya cepat sembuh yea, makasih ^___^

- Siapa ada petua legakan hidung tersumbat? jomlah share dengan saya, kesian saya -..-”

28 Comments on Hidung Tersumbat, Apa Nak Buat?

  1. mujib
    March 9, 2012 at 12:51 am (2 years ago)

    orang kata masa awal2 pagi 2 amik wudhu subuh masukkan sket air kedalam hidung then hembus mudah2an hilang/kurang tersumbat =)
    mujib recently posted..Faiz & Afifah : from Malacca with loveMy Profile

    Reply
  2. akubiomed
    March 8, 2012 at 10:26 pm (2 years ago)

    Kalau sakit tekak boleh makan ais krim perisa Vanilla dapat mengurangkan radang sakit tekat. Boleh beli ubat di farmasi namanya Clarinase dan ubat ini tidak mengantung perlu ambil sehari 1 biji sahaja.
    akubiomed recently posted..Dedikasi Hari Wanita Sedunia 2012My Profile

    Reply
  3. puanbee
    March 8, 2012 at 8:12 pm (2 years ago)

    kalau hidung tersumbat tk boleh buat apa selain tidur dalam keadaan suam2 panas , tk mo pasang aircond atau kipas , baru blh bernafas sikit ..

    sabaq naaa ! baby pun tengah tersumbat hidung tu .
    puanbee recently posted..Cashout Rejected Due to Click Fraud NuffnangMy Profile

    Reply
  4. azman
    March 8, 2012 at 5:01 pm (2 years ago)

    Budak2 kalau kena mmg kesian..petua hmmm tak der kot..makan ubat jer lah….
    azman recently posted..Hisap Gam dan Tukar TiubMy Profile

    Reply
  5. Azah
    March 8, 2012 at 4:59 pm (2 years ago)

    minum air masak banyak2, minum air suam lagi bagus. make sure makan ubat and tido awal. tu tips yg saya selalu buat laa.. sbb sy pun selalu jugak hidung tersumbat. hehe.. tp dulu ada kawan ajar, sedut air bersih masuk kot hidung. kira cuci hidung… sy x berani buat cara ni, pernah wat sekali je and menjadi.. huhu.. yg penting makan ubat la, bunuh virus yang ada pada respiratory tract tu. :D

    Reply
    • yanmie
      March 8, 2012 at 5:02 pm (2 years ago)

      @Azah, Ok makasih Azah, boleh cuba cara ni, air tu memang dah amalkan minum air suam, tang tido awal tak boleh lagi sebab tak boleh tido selagi anak tak tido dulu hehe.

      ooo sedut air bersin?? pelik jap hehee, ok kang bersin nanti boleh try :D
      yanmie recently posted..Hidung Tersumbat, Apa Nak Buat?My Profile

      Reply
      • Azah
        March 8, 2012 at 5:05 pm (2 years ago)

        @yanmie, air bersih la bukan air bersin.. hehe.. :D

        Reply
          • Azah
            March 8, 2012 at 5:09 pm (2 years ago)

            @yanmie, hehe.. sy pun terkejut jgk ingat typo dah tadi.. hehe

            Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge