Blog SuperMak


Salam, baca BeritaHarian dan blog kawan katanya Fenomena Kejadian Air Laut Merah / Red Tied Di Sabah akan melanda di kawasan Perairan Pantai Kota Kinabalu Sabah, antara kawasan yang dikesan iaitu di Perairan Laut Pulau Gaya, Teluk Sepanggar, Persisiran Pantai Likas, Yayasan Sabah serta beberapa lagi kawan lain yang terlibat.

Red Tide aka air merah di sabah

Gambar : Google Img

Untuk warga sabah yang tinggal dikawasan tersebut, buat masa ini adalah tidak selamat untuk memakan makanan laut seperti ikan-ikan dan cengkerang, kerana ikanya dikhuatiri dicemari, tetapi makanan laut dari laut dalam seperti udang dan sotong masih boleh dimakan, pastikan ianya dibasuh dengan bersih dan dibuang organ dalamannya.

notis air laut merah aka red tied

“Uinaaaa takutnya lah bah, mudahan lah  nda berlarutan dan nda ada masalah lain yang timbul”. – Tetiba cakap sabah hehee

.

- Kena bagitau Mak ni even Sandakan jauh dari Kota Kinabalu pun, beringat jelah kan….

17 Thoughts on “Fenomena Kejadian Air Laut Merah / Red Tied Di Sabah

  1. seperti merh darah, semoga ini bukan wujud dari murka Allah SWT, hanya sebuah cobaan bagi kita semua agar bisa naik satu tingkat derajatnya disisi Allah SWT
    Rina recently posted..How To Create CSS Social Media Button With Tooltip and Hover EffectMy Profile

  2. Kebesaran Allah!!!
    Ammar recently posted..hukum lelaki pakai inai di jariMy Profile

  3. pak mus on April 7, 2012 at 8:07 am said:

    salam……mnjadi iktbr kpda kita mkluk Allah yg suka mbuat kroskan di muka bmi ini….

  4. Dari segi saintifik, macam mana boleh jadi macam ni ye? interesting.
    Amir Said recently posted..Resepi Spaghetti MeatballsMy Profile

  5. malunya saya..orang sabah sendiri pun tak tahu..haha..besa la jau dari rmah kan..bhaya ni, nak bagitau mak kat rmah la ni..
    Naziman recently posted..Cash Out Churp Churp yang pertamaMy Profile

  6. kejadian ni pnh berlaku sekitar 2008/2009 klu xsilap…
    ni semua berpunca dari pembuangan sisa toksit, sampah dan mcm2 lgi..
    sekitar pulau gaya, kota kinabalu dan teluk sepangar tu di ddki oleh ribuan penduduk, termasuk pendatang tanpa izin.. mereka ni biasanya membuang sampah sarap merata2.. di perairan yang tersebut..
    mohon org ramai hentikan pencemaran di dasar laut mahupun patai2 kt, sama2 beringat…

    • mmg pun kjdian ne prhn brlaku….mmg memalukan…
      hrap jga la kebrsihan alam skitr kita dgn baik…
      jga la suka buang sampah mrata2 tmpt…
      sbb saya pun urg sabah..
      saya hrp pddk yg tggal d tmpt 2..jgn la buang smpah sesuka ati…
      jga la kebrsihan tmpt kita(sabah)…
      sbb sabah adalah tmpt yg cntik untk placong luar..
      :) :) :)…

  7. Maznan Sabtu on March 26, 2012 at 7:57 pm said:

    mmg dari dulu pula ada ….klo pelihara ikan dlm sangkar,ikan pun mati…..x tahu datangnya dari mana…yg pasti pekra ni dah pun lama berlaku…..n selalu berlaku…

  8. Misteri ni .. :)
    anastasyea recently posted..Misteri Fenomena Air Laut Merah Di SabahMy Profile

  9. pelik je kak yan.. apa puncanya.. ada pencemaran bahan kimia atau perubahan iklim.. tak pasal2 kena kaji ni.. hehehe
    myvitrd recently posted..1 Hari 1 Resepi Tiada Makan Luar LagiMy Profile

  10. atas sebab apa jadi mcm tu.. sebelum ni pernah jadi ker? dah rupa mcm air laut berdarah je.. erkk….
    zie fauzi recently posted..Permohonan Kursus Perguruan Untuk Lepasan SPM | Ambilan Jun 2012My Profile

  11. salam kak ,

    air laut jd merah ke apa ? sabar je lah .. kena hati2 juga bah :)
    puanbee recently posted..Discover U @ KLMU Apa yang menarik ?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Post Navigation