Fenomena Kejadian Air Laut Merah / Red Tied Di Sabah

Salam, baca BeritaHarian dan blog kawan katanya Fenomena Kejadian Air Laut Merah / Red Tied Di Sabah akan melanda di kawasan Perairan Pantai Kota Kinabalu Sabah, antara kawasan yang dikesan iaitu di Perairan Laut Pulau Gaya, Teluk Sepanggar, Persisiran Pantai Likas, Yayasan Sabah serta beberapa lagi kawan lain yang terlibat.

Red Tide aka air merah di sabah

Gambar : Google Img

Untuk warga sabah yang tinggal dikawasan tersebut, buat masa ini adalah tidak selamat untuk memakan makanan laut seperti ikan-ikan dan cengkerang, kerana ikanya dikhuatiri dicemari, tetapi makanan laut dari laut dalam seperti udang dan sotong masih boleh dimakan, pastikan ianya dibasuh dengan bersih dan dibuang organ dalamannya.

notis air laut merah aka red tied

“Uinaaaa takutnya lah bah, mudahan lah  nda berlarutan dan nda ada masalah lain yang timbul”. – Tetiba cakap sabah hehee

.

– Kena bagitau Mak ni even Sandakan jauh dari Kota Kinabalu pun, beringat jelah kan….

17 thoughts on “Fenomena Kejadian Air Laut Merah / Red Tied Di Sabah

  1. kejadian ni pnh berlaku sekitar 2008/2009 klu xsilap…
    ni semua berpunca dari pembuangan sisa toksit, sampah dan mcm2 lgi..
    sekitar pulau gaya, kota kinabalu dan teluk sepangar tu di ddki oleh ribuan penduduk, termasuk pendatang tanpa izin.. mereka ni biasanya membuang sampah sarap merata2.. di perairan yang tersebut..
    mohon org ramai hentikan pencemaran di dasar laut mahupun patai2 kt, sama2 beringat…

    1. mmg pun kjdian ne prhn brlaku….mmg memalukan…
      hrap jga la kebrsihan alam skitr kita dgn baik…
      jga la suka buang sampah mrata2 tmpt…
      sbb saya pun urg sabah..
      saya hrp pddk yg tggal d tmpt 2..jgn la buang smpah sesuka ati…
      jga la kebrsihan tmpt kita(sabah)…
      sbb sabah adalah tmpt yg cntik untk placong luar..
      :) :) :)…

  2. mmg dari dulu pula ada ….klo pelihara ikan dlm sangkar,ikan pun mati…..x tahu datangnya dari mana…yg pasti pekra ni dah pun lama berlaku…..n selalu berlaku…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge