Blog SuperMak


Salam, pagi tadi lagi myhero-hero teringin nak makan ayam bakar, so petang tadi buatkan diorang ayam bakar kegemaran diorang, budak kecik 2 orang nie memang minat sangat makan ayam bakar, kalau makan tu memang tak pandang dah orang belakang ke, kiri kanan ke, pandang ayam tu je sambil gigit sambil pandang ayam hihihi.

ayam bakar

Sebelum dibakar tadi, sempat lagi snap hihihi, nak resepi tak? serius sedap, bukan nak angkat bakul sendiri tapi tulah hakikatnya, hihihi sedap pada tekak anak-anak dan suami saya, orang lain saya tak tahu heee, ok saya share ye resepinya, kot-kot ada yang nak mencuba.

ayam bakar

Resepi Ayam Bakar

Bahan-bahan untuk memerap ayam

  • serbuk kari [agak-agak je, saya suka letak lebih sikit]
  • Perencah Nasi Goreng Kampung Adabi [1 peket kecik]
  • Sos Cili
  • Sos Tiram
  • Minyak bijan setengah sudu kecil
  • Serbuk kunyit sedikit
  • Kicap sedikit

Cara Memasak

  • Perap ayam bersama bahan-bahan diatas selama 30 minit
  • Oleskan loyang dengan majerin, susun ayam dalam loyang, kemudian bakar dalam oven selama 40 minit pada suhu panas 270 darjah.
  • Dah tu siap untuk dihidang dan bolehlah dimakan begitu saja ataupun bersama nasi

- Besok anak kata nak makan lagi ayam bakar ^_____^

30 Thoughts on “Resepi Ayam Bakar

  1. nampak sedap resepi ayam bakar nie…leh try…
    sukma recently posted..CALL DARI BAHAGIAN NARKOTIKMy Profile

  2. monireana on July 22, 2012 at 9:02 pm said:

    Retains redwood not.will try it soonest!

  3. Pingback: Katie Jamaludin

  4. kristin on December 29, 2011 at 1:23 pm said:

    Looks delicious..I want to try it..Thanks for sharing with us..I know my family will love this also..
    kristin recently posted..How Does Fractionation Seduction Work?My Profile

  5. kak yan macam pelik sebab taruk perencah nasi goreng….
    azura recently posted..Selangor FA The red giants itu haiwan apa?My Profile

  6. cuba kak yan buat resepi ayam percik pulak, dah lama saya cari resepi tuh yg rasa dia serupa macam ayam percik ayamas
    Juan recently posted..KelahirankuMy Profile

  7. Nampak menyelerakan,nak try jugak la nanti
    wazy recently posted..Cool Native Union Pop Retro HeadsetMy Profile

  8. wahh..geram tengok ayam tu. macam nak ngap aje rasa. :D
    ohcikgu recently posted..Harimau Muda vs Sydney FCMy Profile

  9. "@yanmie: Resepi Ayam Bakar http://t.co/FhrjrVq3" Nak rsa yan msk.

  10. hik3… kak yan jadi chef perap ayam ler senang..

    guna perencah nasi goreng yer? unik tuh.. leh try..
    nurmisnan recently posted..Terima kasih kerana menjawabMy Profile

  11. lapar plak pagi buta ni tengok ayam bakar nih.. :)
    levelsatu recently posted..Download Borang Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M)My Profile

  12. RT @yanmie: Resepi Ayam Bakar http://t.co/tCp6sWVe

  13. RT @yanmie: Resepi Ayam Bakar http://t.co/tCp6sWVe

  14. selalu sy bubuh lada hitam je untuk buat ayam bakar ni..nanti bolehla cuba letak serbuk kari plak..
    bardboo recently posted..Ammar Kena Tinggal!My Profile

  15. saya tak pernah bakar ayam/ikan dalam oven w/p ada je..hehe..selalu bakar atas kuali je, balut dengan daun pisang..

    nanti boleh try jugak resepi kak yan ni
    cikgu naman recently posted..Kalau Aaron Aziz, Anuar Zain, Laki Sendiri Pun Letak TepiMy Profile

  16. Wah sosnya bua sendiri. Kalau saya pula suka hiris daging ayam supaya rempah itu dapat meresap kedalam daging ayam.
    akubiomed recently posted..Vaseline untuk bibir luka merekahMy Profile

  17. wah smo bahan2 ekspres yg sgt simple tp nmpk sgt sedap. mmg sesuai utk smo golongan ni.
    Ekspresi Ruang recently posted..Karpet Berbentuk Keratan Rentas Batang Pokok Ilham Floor To HeavenMy Profile

    • @Ekspresi Ruang, memang ekspres, cuma beberapa minit je yang diperlukan untuk menyediakan bahan-bahan perapan tu, senang sangat, sedap!, biasa anak-anak dan suami suka makan yang resepi ni, kalau yang jenis blender tu diorang kurang makan, maybe yang ni lagi sedap kot, yang bestnya rempah2 kat loyang tu, perghhhh sedap, meresap pulak ke ayam tu, hihihi :D
      yanmie recently posted..Resepi Ayam Bakar My Profile

  18. Rochelle on December 12, 2011 at 10:47 pm said:

    I want to try this it looks so delicious..Thanks for sharing this..
    Rochelle recently posted..PPIMy Profile

  19. wah.. cam best je.. ok2.. esok saya try..
    isza recently posted..Copy paste – Baru faham mengapaMy Profile

  20. ok. drools~ @yanmie Blog Update : Resepi Ayam Bakar http://t.co/SCdPYeWC

  21. Blog Update : Resepi Ayam Bakar http://t.co/tCp6sWVe

  22. Resepi Ayam Bakar http://t.co/lHwcqwQv (via @yanmie)

  23. Blog Update : Resepi Ayam Bakar http://t.co/tCp6sWVe

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Post Navigation