Percubaan Membuat Macaron

Salam, hihhi betullah tu tajuk tu,ย Percubaan Membuat Macaron, sebenarnya tak rancang pun nak buat macaron ni, ni gara-gara tak boleh nak lena semalam, apa lagi selak segala benda yang ada kat dapur, kebetulan bahan-bahan untuk buat macaron ada, so layankan jelah mata yang tak nak lelap ni.

cara buat macaron

Untuk pengetahuan, saya buat macaron ni berpandukan youtube (French Method), ala nama punย Percubaan Membuat Macaron kan, dah tentulah takde skill, takde masuk kelas so haruslah macaron tu tak comel, lagipun kurang minat sebenarnya nak membake ni, duk depan oven pun kalau rajin tu datang dengan mengejut HAHAHAHHAHA.

dan inilah hasilnya…..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Saje nak bagi korang surprise, teruskan scroll….

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

macaron

HAHAHAHAHAHA ok lawak tak rupa macaron ni?, serius sebelum angkat kemain comel lagi tau, tak ingat nak snap time dah masak tu, snap dah abis cungkil dari parchment paperย tu baru teringat nak snap, habis kecomellan macaron tu. Orang kata tunggu sejuk baru alih, so buat macam tu, tapi apa boleh buat skill takde, cacatlah jugak macaron tu, dah ler skirt macaron tu tak comel hehehe.

Tapi serius memang betullah kata orang, nak buat macaron ni bukannya mudah, perlukan kesabaran, so kalau korang bukan seorang yang penyabar, saya sarankan jangan buat macaron ni, order je terus, saya serik dah buat even sekadar untuk belajar sendiri plus semalam tak boleh nak lena tu yang projek macaron. *ok mata bengkak tak cukup tido* hehehe.

– Tak cantik pun, licin jugak anak makan hihihihi ^____^

yanmie

Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at yanmie82@gmail.com , thank you :)

35 thoughts on “Percubaan Membuat Macaron

  1. waa akk kalau tambah warna , terus nampak cantik ..skirt2 tu tk kisah kot , asal leh makan je .hihihi dapnya untung lah dapat mak rajin masak mcm ni , semalam bee tk leh tido gak .. hantam tengok tv , sampai kul 3 pagi ..tengok citer hantu hari2 ..adoiyai ..
    puanbee recently posted..Cashout Blind.gd PertamaMy Profile

    1. rasa ok sama je, manis, tang filling tu yang berlainan, akak buh peanut butter je tu hahahahhaa, kemain sedap lagi letak tu, coklat ada tapi kurang gemar sebab nanti bertambah lagi manis

    1. @akubiomed, nak bancuh tak susah pun, follow sebijik apa yang dalam resepi tu, yang menguji kesabaran bila kena tunggu macs tu kering untuk dibakar, agak lama dalam 40 minit nak keringkan, dah bakar tu pun tak semua menjadi, ada yang retak hehehe, nak alihkan pun satu hal, kena lembut-lembut, tak boleh kasar2 nanti berderai macs tu, penat je buat ๐Ÿ˜€
      yanmie recently posted..#WW 33 – Hadiah Hari LahirMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge