Salam, owh hot sangat isu ni, isu Chef Riz yang juga merupakan anak kepada Chef terkenal iaitu Chef Wan, Chef Riz yang juga merupakan salah seorang juri dalam program masakan Masterchef Malaysia dikhabarkan melalui The Malaysian Insider bahawa Chef Riz telah menipu dan mengubah resume beliau.

chef riz tipu resumePihak The Malaysian Insider telah menghubungi Restaurant Babbo sendiri untuk mendapatkan pengesahan tersebut, dan pihak restaurant tersebut menafikan tidak pernah mempunyai pekerja yang bernama Mohd Nadzri Redzuwan, dan menurut pihak Astro, profile yang terdapat di laman web Masterchef Malaysia adalah diberikan sendiri oleh Chef Riz atau nama sebenarnya Mohd Nadzri Bin Redzuwan.

Sekarang profile tersebut telah pun diubah seperti dibawah.

chef riz tipu resume

Dan pada 3 jam yang lalu, ayah kepada chef riz iaitu chef wan telah pun mengeluarkan kenyataan di laman fan page facebooknya seperti dibawah ini.

chef riz tipu resumeSebenarnya kagum dengan Chef Wan dengan menegur kesalahan anak beliau, yang salah tetap salah, apa pun beri peluang untuk chef riz untuk menerangkan isu ini nanti.

Update : Chef Riz Memohon Maaf

“Chef Riz telah memohon maaf kepada penonton program Masterchef Malaysia di atas kesilapan memperincikan butiran profil kelayakannya secara berlebihan dan pihak Astro Ria telah menerima penjelasan beliau itu,” jelas kenyataan tersebut.

- kosmo.com.my

- Oklah tu Chef Riz dah minta maaf.

63 Thoughts on “Chef Riz Tipu Resume Dalam Masterchef Malaysia

  1. Pingback: Azhar Afiq

  2. joe jambul on December 7, 2011 at 3:59 pm said:

    hampeh chef riz ni.baru setahun jagung harapkn dressing ajelah.i tak penah tgk pon u potong ayam.ce tunjuk.

  3. ini kerjaya profesional. sepatutnya dikenakan tindakan sepatutnya
    ulasanabolakedaikopi recently posted..Ferguson apologises for Palace defeat, O’Neill or Hughes for Sunderland & Chelsea players turning against Villas-BoasMy Profile

  4. rockerzs2003 on December 3, 2011 at 9:25 pm said:

    Any way saya memang selalu tonton Masterchef Malaysia, melalui Astro Ria dari Singapura, saya bukan nya seorang pakar memasak lagi2 bergelar seorang chef, dari pandangan dan pemerhatian saya seorang chef itu kerjaya nya berkaitan dengan makanan dan masak memasak, tapi dari segi apa pun kerjaya yang di ceburi pasti ada tatacara dan prinsip2 asas yang perlu kita terapkan, tetapi tidak saya nampak tatacara dan prinsip yang tertera di atas pada setiap Juri juri Professional yang di lantik pihak Astro menjadi contoh dan pelajaran pada setiap peserta, ia itu tidak mementingkan hygiene dengan memakai topi atau penutup kepala apabila memasak, adakah topi atau penutup kepala tidak begitu penting untuk seorang chef mulakan memasak bagi utamakan HYGIENE atau lebih jelas di perkatakan di sini KEBERSIHAN????

  5. Tak suke ah Chef Riz nih. Chef lain bahasakan diri masing2 ‘saya’ je, dia over2 bahasakan diri ‘Chef’… “Chef rasa blablabla..Chef suggest blablabla..” Chef Wan yg dah merata dunia tu pun x over bahasakan diri cam tu.
    bubbles182 recently posted..Recipe searching made easy with GoogleMy Profile

    • hidayah on November 21, 2011 at 9:57 am said:

      @bubbles182,
      sy rsa klau awk mnjadi seorang chef di usia muda pum .. awk akn mmbhasakan diri awk mcm tu jugak kot ..biasa la kita orang muda so why not kan . lagi pum tak logik la hnya membhasakan diri beliau sbg CHEF di jadikan isu .. ishk .. ishk .. xnak gadoh ok

  6. chep ori on November 12, 2011 at 3:02 pm said:

    peringatan pada bakal chef
    jangan nak cepat cepat NAIK,(kejar pangkat)..kan dah jatuh cepat..tergolek pulak tu..
    kalau nak jadi chef waiema Master pun, kerja lah hotel 4-5, baru tau pahit jerih nya..
    tak percaya tanya chef jo & chef zubir

  7. Chef Riz Anak Chef Wan Tipu Resume Dalam Masterchef Malaysia http://t.co/XjwEK76T

  8. apa hal la sampai nk tipu cmni…ish.,.ish…
    Mr.ReVMon recently posted..SURVIVAL TIPS FOR TEACHER [PART 2]My Profile

  9. barulah berpeluang baca ttg topik ni…huhuuh..baru tau hal sebenar~

  10. mungkin tekanan yg diterima atas perbezaan kehebatan yg ada pada ayahnya yg membuatkan beliau hendak cuba dipandang lebih tinggi. org ltk dia high-expectation sbb dia anak Chef Wan. tak leh nk salahkan dia gk. tp at least dia mmg chef profesional, bukan skdr selebriti jer
    Ekspresi Ruang recently posted..Hiasan Dalaman Berkayu Ala Sepanyol Di FormenteraMy Profile

  11. jiwa murni on November 11, 2011 at 9:37 am said:

    chef ris spatutnye brterus terang lebih awal…ini dah kantoi br nk bkk mulut..
    ap la…askang nsi dah jd bubur…sian chef wan…
    kne

  12. Suka tengok Chef Riz dalam MasterChef tu. nampak sangat2 komited dgn kerja dan memberi semangat pada semua peserta…tp tak sangka plak dia cam tu.huhu. Harap dia tak wat hal lagi pada masa akan datang…

  13. atopun pihak Astro yg lebey2kan sgt kots. mana nk tau psl depa neh kan ker spesis wartawan. ramai wartawan now yg kasi tokok tambah rencah garam ajinamoto psl nk kasi cerita sedap dibaca… dh tuh menyombong x nak refer pd yg lebey berpengaleman. mmg makin respek CW akhir2 ini. komen dlm MRaja Lawak Mega pon relax ajer….
    akuzle ayu recently posted..SupplemenMy Profile

  14. moral of the story: jangan tipu resume :P
    Pacifista recently posted..Blogwalking dengan PacifistaMy Profile

  15. Ada jugak yang sebegini.Memang memalukan keluarga tapi che wan memang terbaik dan berani menegur
    Faisal 2dayblogger recently posted..Sinopsis Tentang Dhia Slot Akasia TV3My Profile

  16. ada jgk kes gini ya..hope pas ni chef riz x tipu2 lg…sian chef wan..

  17. Ada jenis manusia tak nak orang tahu kelebihan yg dia ada dan ada pulak jenis manusia tak ada kelebihan tapi di tokok tambah. gitu lah kepelbagaian manusia akhir zaman.
    Denaihati recently posted..Soalan Percubaan SPM 2011 OnlineMy Profile

  18. Harap beliau sedar akan kesilapan yang telah dilakukan dan memohon maaf.

  19. Yang salah, tetap akan salah .. sorok mcm mana pun tetap orang akan tau jugak =)
    anastasyea recently posted..Chef Riz Akui Memalsukan Resume Profile Dalam Masterchef MalaysiaMy Profile

  20. Hmm,sebenarnya dia melanggari syarat untuk masuk master chef,mereka cari yg newbie dalam bidang masakan,macam Chef Riz tu,sepatutnya dia tak payah masuk,bagi la peluang kat org lain…
    azman recently posted..Majlis Qurban Kg Luit Maran PahangMy Profile

  21. laa yeke? huu sy dah laa peminat die. haihh..

    chef wan mmg profesioanal . yela tak kan nak tegak kn bng yg dah bsh. anyway, tak sba nk tau respon chef riz .. (:
    esya recently posted..Peraduan Gambar MotivasiMy Profile

  22. tgk iklan mcm pro je tapi akhirnya gelaran pro makan diri sendiri :)

    bagus chef wan ni, tak kira sapa dia hentam je ekeke. thumbs up!
    afiqaiman recently posted..Contest Gadget Impian: Fokusblogger Turut SertaMy Profile

  23. huhu.. tak sangka betul.. kenapa perlu menipu.. semua tahu dia tu hebat..

  24. Adeiiii..
    Apa la dia banggakan sgt bekerja kat abroad tu..
    Apa..mesia ni da cikai sgt ke….???
    juanita recently posted..From Zero To HeroMy Profile

  25. haiyoh ,,, tipu2 lak ,,, kan dah kena skodeng …pecah tembelang … huhu
    Ummi Hanie recently posted..Teringin header blog yang cunMy Profile

  26. x patut ada penipuan …kita kene iklas dan jujur ketika melaksanakan tugasan kita…x kira ar apa jua…

    apa2 pun chef wan mmg best^ ^
    kozumi_ro recently posted..Keselamatan Anak Anda Ketika Melintas Jalan.My Profile

  27. haa ada juga terbaca , nasih chef wan jenis gitu , terus terang je .. apa daa anak dia ni..tipu pun media leh korek , bahaya ..
    puanbee recently posted..Aktiviti mewarna bersama baby dan unaMy Profile

  28. aiyo kalau nak kerja gov pun tipu sijil salah ni kan rancangan yang dapat tumpuan hoho
    bean moreno recently posted..Suterablogger Masih Maintain PR3My Profile

  29. ehhh naper dia buat camtue? kesian kat ayah dia akibat perbuatan anak sendiri. nasib baik chef wan sangat profesional…
    far_east recently posted..Dapat doodle award cumil dari CAERMy Profile

  30. kan. sedey betul. RT @qemmal: @fidarafida @mojengapfy http://t.co/HfRa1HmH

  31. Chef Riz Tipu Resume Dalam Masterchef Malaysia http://t.co/WAgbbMrW (via @yanmie)

  32. Chef Riz Tipu Resume Dalam Masterchef Malaysia http://t.co/WAgbbMrW (via @yanmie)

  33. Chef Riz Tipu Resume Dalam Masterchef Malaysia http://t.co/WAgbbMrW (via @yanmie)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Post Navigation