Luka Di Mulut

Salam, haish risau betul kalau anak tak sihat nie kan, bukannya teruk pun, sikit je tapi sebagai seorang ibu memanglah risau lebih-lebih lagi suami takde disisi uhukkk. Hari tu Aiman Luka Di Mulut, lepastu ok sembuh dalam 2-3 hari je, minum air masak banyak-banyak, tapi nie haziq pula Luka Di Mulut nie, dah bagi banyak minum air masak pun tak sembuh-sembuh lagi, macam mana ye nak sembuhkan?, kesian kat dia makan apa pun mulut tak boleh nganga luas-luas, sakit katanya.

luka dimulut

Ni luka kat tepi-tepi mulut tu, bukan ulser yea. macam mana nak cerita ye, ala kalau nganga mulut luas-luas jadi sakit, sudahnya nak makan apa pun tak boleh. faham ke tak ek maksud luka di mulut nie?? errrr….ce tengok gambar atas tu.

vaselin

Siapa ada petua dan tips untuk mengubati luka kat mulut nie?, ingat nak pegi cari Vaselin jap lagi, sebab kawan-kawan kat twitter kata Vaselin memang elok dan mujarab.

- Cuba Vaselin tu dulu, hope ok mujarab macam kawan-kawan cakap, kalau tak baru nak gi klinik sebab luka kat mulut je pun, demam2 ke apa ke takde.

48 Comments on Luka Di Mulut

  1. Pacifista
    October 19, 2011 at 12:01 am (3 years ago)

    ni infection ni kak yan.petua lama tak tau pulak saya…
    Pacifista recently posted..11-11-11My Profile

    Reply
    • yanmie
      October 18, 2011 at 1:38 am (3 years ago)

      Terima kasih, amin :D

      Reply
    • yanmie
      October 18, 2011 at 1:41 am (3 years ago)

      cdn tu kena byr, tgk penggunaan kita sebulan bnyk mana, tp yang free ada je bee, tapi akak tak reti cara pasangnya, hari tu ada kwn tlg pasangkan tapi cdn free tu tak sesuai dgn themes akak time tu, ada problem dengan cache server kalau tak silap.

      yelah cdn nie certain2 hosting provider je yg jual, fivio, exabytes, apa tah lagi, lupa hehe

      Reply
      • puanbee
        October 18, 2011 at 10:26 am (3 years ago)

        oo kalau gitu bior lah dulu , income kalau lebat cam akk tak pe lah hihihi akk dah tak de email notification kat email ke ?

        Reply
        • yanmie
          October 18, 2011 at 10:30 am (3 years ago)

          aik, xde ke bee? nanti akak cek balik, sbb themes baru tukar smlm.

          Reply
  2. eiyda
    October 17, 2011 at 6:35 pm (3 years ago)

    sapu selalu kak..nanti yg kering tu jd lembut..pastu ok..minum air kosong banyak2..skang ni musim xtentu kan..
    eiyda recently posted..Yang Tua diHormatiMy Profile

    Reply
    • yanmie
      October 18, 2011 at 1:42 am (3 years ago)

      ok makasih ye eiyda, akak cuba cara eiyda nie :D

      Reply
  3. syamila
    October 17, 2011 at 5:01 pm (3 years ago)

    ala ciannya…ahmad pun pernah jadi camtu…tp baik dengan sendiri shj…hope cepat sembuh yea…cuaca panas sgt skrg ni kan…
    syamila recently posted..MasyaAllahMy Profile

    Reply
    • yanmie
      October 18, 2011 at 1:44 am (3 years ago)

      Tulah hari tu Aiman pun ada kena tapi 2-3 hari baik sendiri, nie haziq pulak, risau sbb tak lalu nak makan, sakit katanya :(

      Reply
    • yanmie
      October 17, 2011 at 5:00 pm (3 years ago)

      bee akak dh tgk header tu, amboiii kemain lawa header, mouse over siap ada love pecah2 ngan pelangi, heeee lawalah bee, cantikkan koz buat, memang berbaloi :)

      Reply
      • puanbee
        October 17, 2011 at 8:27 pm (3 years ago)

        hehe kan memang cantik berbaloi lah dengan harganya .. bee suka tu hehe ..

        akk tukar theme lak ye .. mcm mana buat backgroun kaler cam ni ?
        puanbee recently posted..Konsert Fenomena ( 30 Tahun SEARCH )My Profile

        Reply
        • yanmie
          October 17, 2011 at 8:59 pm (3 years ago)

          pening bee, themes sblm nie conflict dengan cache :(

          Reply
            • yanmie
              October 17, 2011 at 9:30 pm (3 years ago)

              mmg ringan bee, akak sayang themes tu, akak nak guna gak themes tu, nak siasat dulu apa problemnya :(

              Reply
              • puanbee
                October 17, 2011 at 9:38 pm (3 years ago)

                hehe bee berkenan juga theme tu , ada code bocor kat mana2 kot kak.. kak akk upload banner header tu kat mana ? bee tak tahu nk upload kat mana tu … bee pakai yg koz bagi je tp lambat keluar lak ..
                puanbee recently posted..Konsert Fenomena ( 30 Tahun SEARCH )My Profile

                Reply
                • yanmie
                  October 17, 2011 at 9:45 pm (3 years ago)

                  flash mmg lmbt sikit keluar bee, kena guna cache, try guna plugin w3 total cache cpt sikit load, tp kena setting, akak xreti setting, hosting yg tlg settingkan.

                  banner tu akak letak kat header.php

                  Reply
                  • puanbee
                    October 17, 2011 at 9:51 pm (3 years ago)

                    ooo nak setting wp cache tu susah kak.. kadang 2 bila bee try setting CPU usage cepat penuh naya jer.. netkl boleh tolong ke tak eh .. nak try lah minta tolong depa
                    puanbee recently posted..Konsert Fenomena ( 30 Tahun SEARCH )My Profile

                    Reply
                    • yanmie
                      October 17, 2011 at 9:55 pm (3 years ago)

                      mcm bee tu bape bandwidth sebulan, klu bnyk guna better pakai cdn, laju sikit blog load

    • yanmie
      October 18, 2011 at 1:45 am (3 years ago)

      sakit kat tepi mulut tu je -..-”

      Reply
  4. azman
    October 17, 2011 at 12:56 pm (3 years ago)

    Elok jumpa DR takut kena penyakit kuku mulut….tgh merebak sekarang ni.
    azman recently posted..Sikap buruk pemandu kitaMy Profile

    Reply
    • yanmie
      October 18, 2011 at 1:49 am (3 years ago)

      Dah search sebelum tu pasal kaki kuku mulut tu, insyaallah bukan :D

      Reply
    • yanmie
      October 18, 2011 at 2:07 am (3 years ago)

      Salam, sebelum tu dah search terlebih dahulu tentang penyakit kuku mulut tu, insyaallah bukan.

      yang sakit mulut sekarang nie haziq dan bukannya Aiman, Haziq belum bersekolah :D

      Reply
  5. cikmin
    October 17, 2011 at 12:25 pm (3 years ago)

    baru geget peha abang aiman…dah haziq pulak luka kat mulut..jangan abang aiman yang geget sudah ya.. :P
    cikmin recently posted..Kursus DSLRMy Profile

    Reply
    • yanmie
      October 18, 2011 at 2:08 am (3 years ago)

      kesian Aiman, kesan gigitan haziq tu hitam lebam2 kat betis Aiman :(

      Reply
    • yanmie
      October 18, 2011 at 2:09 am (3 years ago)

      Alhamdulillah dah boleh makan nasi, dah belikan Vaselin untuk dia, hope cepat sembuh, tadi belikan diorang mknan yang boleh dan senang diorang makan :D

      Reply
    • yanmie
      October 18, 2011 at 2:09 am (3 years ago)

      tulah koz mmg bnyk minum air jgk nie, hope cepatlah dia sembuh :D

      Reply
    • yanmie
      October 18, 2011 at 2:10 am (3 years ago)

      tak tau, tp tak teruk, sikit je, now dah surut sikit :D

      Reply
    • yanmie
      October 18, 2011 at 2:11 am (3 years ago)

      Thanks for sharing, haziq nie bukan ulser, memang luka kat sudut tepi mulut macam kat gambar haziq atas tu :D

      Reply
  6. puanbee
    October 17, 2011 at 11:41 am (3 years ago)

    kak ada orang kata guna madu pun ok.. sebab panas ke apa ni kak ? kalau sbb panas melampau ke akk bg minum air bali tau kesian dia tk boleh makan ..
    puanbee recently posted..Konsert Fenomena ( 30 Tahun SEARCH )My Profile

    Reply
    • yanmie
      October 18, 2011 at 2:12 am (3 years ago)

      Madu ada je bee, akak baru guna sekali coz xbape reti hehehe

      tadi bagi haziq minum air bali lemon, dah boleh makan nasi, lega sikit :D

      Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge