Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu

Salam semua, nafsu membuak-buak nak makan Nasi kerabu, dah lama teringin sebenarnya tapi nak cari tu susahlah sangat, puas cari kat area Klang nie tapi tak jumpa, last makan rasanya time puasa tahun lepas, disebabkan teringin sangat nak makan sampailah terdetik dihati nak buat jugak Nasi Kerabu nie, apa nak jadi-jadilah…HAHAHAHA

nasi kerabu

Berkat kesabaran dan ketekunan duduk dapur hampir 2 jam sehingga naik sakit jugak kaki nie berdiri lama dek menyiapkan bahan-bahan untuk nasi kerabu ini, ibarat tajuk entry ini, Rumit tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu. Apapun syukur alhamdulillah hasilnya memang marbeles!! pertama kali buat terus menjadi..yeeehhhaaa, layan gambar jom!

kerabu

Bahan untuk kerabu, ada banyak lagi bahan lain dalam peti, tapi serius tak larat dah…ehehe.

kelapa ikan

Kelapa Ikan, yang nie memang mencabar dowh!! sangai kelapa pastu ikan rebus tu pulak kena amik isi then blende, masak sampai kering kemudian campur bersama kelapa tu dalam kuali…pergh!! syukur jugaklah semalam memang penyabar…ehehe.

cili dan budu

Cili dan Budu haruslah ada, kalau takde maka tak lengkaplah Nasi Kerabu ini.

Resepi sepenuhnya di ambil dari SINI, serius memang sedap resepi yang diberkan oleh beliau!

nasi kerabu

Terliur tak?? hehehe…marbeles!! serius tak tipu…heeee

Nota Yanmie : Alhamdulillah tertunai sudah hasrat di hati…heeee

 

37 thoughts on “Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu

  1. tahniah2..berjaya jugak buat sendiri kan…akak tak pernah lagi buat sendiri..sebab orang kat rumah ni kureng gemo.. :P

  2. nasi kerabu..sy suka..teringin juga nk try buat sndiri, tp disebabkan rumit tu la, asyik tertangguh je..lgpun tiap2 hr ada akak jual kat bwh blok ni..makin tertangguh la projek nk makan hasil air tangan sndiri…hehhehe

    1. Ye betul tu kalau tmbh ikan celup goreng tu lg sedap, akak sbb dh xlarat sangat dh…ehehe, kalau ayam goreng xpernah lg mkn dgn nasi kerabu, biasa mkn dgn daging bakar..perghh!! toksah ckp, mmg xpandang org lain dah… :lol:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge