Salam semua, nafsu membuak-buak nak makan Nasi kerabu, dah lama teringin sebenarnya tapi nak cari tu susahlah sangat, puas cari kat area Klang nie tapi tak jumpa, last makan rasanya time puasa tahun lepas, disebabkan teringin sangat nak makan sampailah terdetik dihati nak buat jugak Nasi Kerabu nie, apa nak jadi-jadilah…HAHAHAHA

nasi kerabu

Berkat kesabaran dan ketekunan duduk dapur hampir 2 jam sehingga naik sakit jugak kaki nie berdiri lama dek menyiapkan bahan-bahan untuk nasi kerabu ini, ibarat tajuk entry ini, Rumit tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu. Apapun syukur alhamdulillah hasilnya memang marbeles!! pertama kali buat terus menjadi..yeeehhhaaa, layan gambar jom!

kerabu

Bahan untuk kerabu, ada banyak lagi bahan lain dalam peti, tapi serius tak larat dah…ehehe.

kelapa ikan

Kelapa Ikan, yang nie memang mencabar dowh!! sangai kelapa pastu ikan rebus tu pulak kena amik isi then blende, masak sampai kering kemudian campur bersama kelapa tu dalam kuali…pergh!! syukur jugaklah semalam memang penyabar…ehehe.

cili dan budu

Cili dan Budu haruslah ada, kalau takde maka tak lengkaplah Nasi Kerabu ini.

Resepi sepenuhnya di ambil dari SINI, serius memang sedap resepi yang diberkan oleh beliau!

nasi kerabu

Terliur tak?? hehehe…marbeles!! serius tak tipu…heeee

Nota Yanmie : Alhamdulillah tertunai sudah hasrat di hati…heeee

 

37 Thoughts on “Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu

  1. sedapnyer…dekat 2 mgu doh teringin nk buat..tp xmenyempat lg..huhu..

  2. miss cutez on June 7, 2011 at 11:50 am said:

    ermmmm..betul 2… :lol:

  3. miss cutez on June 7, 2011 at 11:48 am said:

    :razz: ermmm..sedapnya…. :grin:

  4. part budu tu lemah sket. xberapa nak lalu makan budu :lol:
    ekspresiruang recently posted..Rekaan Rumah Gaya Urban Menggunakan KomputerMy Profile

  5. banyak ulam..xnmpk plak nasinya.hahah
    suarapeople recently posted..Cara-Cara Membersihkan Komputer Dengan MudahMy Profile

  6. wah..terro la masak…

    ala.. nasi kerbu ni kalu buat kan tuk kak sumi jerla.. suami kan makan pun…

    baik g beli kat kedai jer sebungkus…..hahaha

  7. rajin nyer..akak memang beli je lah..tak kuasa nak buat2 ni..huhuhu

  8. decrewz on April 18, 2011 at 6:27 am said:

    Nampak macam sedap tapi seumur hidup, jai belum pernah jamah lagi..he3
    decrewz recently posted..Kenapa Mesti Entry SEO Search Engine OptimizationMy Profile

  9. selalunya kalau mkn nasi kerabu ni sedap jika ditaruk sekali kuahnya (smbal kot) tp sy jnis xmkn suma tu, takde feel lak rasa hihi
    afiq aiman recently posted..Menjadi Selebriti InternetMy Profile

  10. inilah poblemnyer nasik kerabu… sedap dimkn, remeh dibuat…. kalo akak, dh penat2 buat tuh nnti dh tader selera nk mkn….
    akuzle ayu recently posted..Pemandangan yg Cantik kt KLPacMy Profile

  11. peh sedapnya..
    aku walaupun ore kelate..
    tapi jarang makan nasi kerabu ni

  12. pernah ade awek kelantan, 2 tahun dgn die, x pernah pun makan nasi ni, kekeke, pelik x? nak makan je ternmpk makanan lain :P

    Terkini : Kasut Bertatahkah Berlian

  13. yan, nanti lain kali boleh jemput kami gi makan nasi kerabu, feveret fahim tu, hoho

    dpt dgn daging bakar, fuhhhh
    mijie recently posted..Gunakan fungsi search di blogMy Profile

  14. cikmin on April 17, 2011 at 1:06 am said:

    tahniah2..berjaya jugak buat sendiri kan…akak tak pernah lagi buat sendiri..sebab orang kat rumah ni kureng gemo.. :P

  15. sedapnya…. nak cuba la nanti.
    Amir Said recently posted..Resepi Kuih KociMy Profile

  16. nasi kerabu..sy suka..teringin juga nk try buat sndiri, tp disebabkan rumit tu la, asyik tertangguh je..lgpun tiap2 hr ada akak jual kat bwh blok ni..makin tertangguh la projek nk makan hasil air tangan sndiri…hehhehe

  17. RT @yanmie: Blog Post : Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu http://bit.ly/gQwoXB

  18. Alllaaaaa..awat x habaq kat kami awal2 nak makan nasi kerabu..kalau tidak..nak pi seran klang ni heheheh..lawak jer.

  19. pergh,memang sedap lah kan..feveret saya ni
    rozuan recently posted..Aku Gila Bowling Tapi asyik Kalah jeMy Profile

  20. pehh mabeles kak yan oitt…dh leh bukk restoran nehh….jual kt klang ahahha :lol: :lol: :lol:
    eiyda recently posted..yeay!! da sampai punMy Profile

  21. Bila jemput ajak makan nasi Kerabu di rumah Yanmie?
    akubiomed recently posted..Hantu Kak Limah balik RawangMy Profile

  22. seyes terliur
    mmg nasi kerabu sgt sedap…

    bila tambah ayam goreng / ikan celup tepung, lg sedap
    nyum2
    Admiral Hafiz recently posted..Cara Seorang Lelaki Bujang Menjahit BajuMy Profile

    • Ye betul tu kalau tmbh ikan celup goreng tu lg sedap, akak sbb dh xlarat sangat dh…ehehe, kalau ayam goreng xpernah lg mkn dgn nasi kerabu, biasa mkn dgn daging bakar..perghh!! toksah ckp, mmg xpandang org lain dah… :lol:

  23. Blog Post : Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu http://bit.ly/gQwoXB

  24. Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu http://bit.ly/gQwoXB

  25. alamak dh abis…ehehe RT @BloggerSentral: Lapar weh! RT @yanmie Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu http://bit.ly/gQwoXB

  26. Lapar weh! RT @yanmie Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu http://bit.ly/gQwoXB

  27. RT @WhiteMerpati: Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu http://bit.ly/hRVKI8 (via @yanmie)

  28. Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu http://bit.ly/hRVKI8 (via @yanmie)

  29. RT @yanmie: Blog Updated : Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu http://bit.ly/gQwoXB

  30. RT @yanmie: Blog Updated : Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu http://bit.ly/gQwoXB

  31. RT @yanmie: Blog Updated : Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu http://bit.ly/gQwoXB

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Post Navigation