Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu

Salam semua, nafsu membuak-buak nak makan Nasi kerabu, dah lama teringin sebenarnya tapi nak cari tu susahlah sangat, puas cari kat area Klang nie tapi tak jumpa, last makan rasanya time puasa tahun lepas, disebabkan teringin sangat nak makan sampailah terdetik dihati nak buat jugak Nasi Kerabu nie, apa nak jadi-jadilah…HAHAHAHA

nasi kerabu

Berkat kesabaran dan ketekunan duduk dapur hampir 2 jam sehingga naik sakit jugak kaki nie berdiri lama dek menyiapkan bahan-bahan untuk nasi kerabu ini, ibarat tajuk entry ini, Rumit tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu. Apapun syukur alhamdulillah hasilnya memang marbeles!! pertama kali buat terus menjadi..yeeehhhaaa, layan gambar jom!

kerabu

Bahan untuk kerabu, ada banyak lagi bahan lain dalam peti, tapi serius tak larat dah…ehehe.

kelapa ikan

Kelapa Ikan, yang nie memang mencabar dowh!! sangai kelapa pastu ikan rebus tu pulak kena amik isi then blende, masak sampai kering kemudian campur bersama kelapa tu dalam kuali…pergh!! syukur jugaklah semalam memang penyabar…ehehe.

cili dan budu

Cili dan Budu haruslah ada, kalau takde maka tak lengkaplah Nasi Kerabu ini.

Resepi sepenuhnya di ambil dari SINI, serius memang sedap resepi yang diberkan oleh beliau!

nasi kerabu

Terliur tak?? hehehe…marbeles!! serius tak tipu…heeee

Nota Yanmie : Alhamdulillah tertunai sudah hasrat di hati…heeee

 

37 Comments on Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu

  1. has
    March 19, 2012 at 11:17 pm (3 years ago)

    sedapnyer…dekat 2 mgu doh teringin nk buat..tp xmenyempat lg..huhu..

    Reply
  2. miss cutez
    June 7, 2011 at 11:50 am (3 years ago)

    ermmmm..betul 2… :lol:

    Reply
  3. miss cutez
    June 7, 2011 at 11:48 am (3 years ago)

    :razz: ermmm..sedapnya…. :grin:

    Reply
  4. Sumijelly
    April 18, 2011 at 11:03 am (3 years ago)

    wah..terro la masak…

    ala.. nasi kerbu ni kalu buat kan tuk kak sumi jerla.. suami kan makan pun…

    baik g beli kat kedai jer sebungkus…..hahaha

    Reply
  5. mamasuri
    April 18, 2011 at 9:57 am (3 years ago)

    rajin nyer..akak memang beli je lah..tak kuasa nak buat2 ni..huhuhu

    Reply
    • yanmie
      April 18, 2011 at 10:03 am (3 years ago)

      kat sini sbb xde org jual…huhuhu

      Reply
  6. afiq aiman
    April 18, 2011 at 12:48 am (3 years ago)

    selalunya kalau mkn nasi kerabu ni sedap jika ditaruk sekali kuahnya (smbal kot) tp sy jnis xmkn suma tu, takde feel lak rasa hihi
    afiq aiman recently posted..Menjadi Selebriti InternetMy Profile

    Reply
  7. akuzle ayu
    April 17, 2011 at 3:55 pm (3 years ago)

    inilah poblemnyer nasik kerabu… sedap dimkn, remeh dibuat…. kalo akak, dh penat2 buat tuh nnti dh tader selera nk mkn….
    akuzle ayu recently posted..Pemandangan yg Cantik kt KLPacMy Profile

    Reply
  8. Esempoi
    April 17, 2011 at 12:47 pm (3 years ago)

    peh sedapnya..
    aku walaupun ore kelate..
    tapi jarang makan nasi kerabu ni

    Reply
  9. suffer8zine
    April 17, 2011 at 11:24 am (3 years ago)

    pernah ade awek kelantan, 2 tahun dgn die, x pernah pun makan nasi ni, kekeke, pelik x? nak makan je ternmpk makanan lain :P

    Terkini : Kasut Bertatahkah Berlian

    Reply
  10. mijie
    April 17, 2011 at 11:01 am (3 years ago)

    yan, nanti lain kali boleh jemput kami gi makan nasi kerabu, feveret fahim tu, hoho

    dpt dgn daging bakar, fuhhhh
    mijie recently posted..Gunakan fungsi search di blogMy Profile

    Reply
  11. cikmin
    April 17, 2011 at 1:06 am (3 years ago)

    tahniah2..berjaya jugak buat sendiri kan…akak tak pernah lagi buat sendiri..sebab orang kat rumah ni kureng gemo.. :P

    Reply
  12. zih@n
    April 16, 2011 at 7:14 pm (3 years ago)

    nasi kerabu..sy suka..teringin juga nk try buat sndiri, tp disebabkan rumit tu la, asyik tertangguh je..lgpun tiap2 hr ada akak jual kat bwh blok ni..makin tertangguh la projek nk makan hasil air tangan sndiri…hehhehe

    Reply
  13. Anonymous
    April 16, 2011 at 1:19 pm (3 years ago)

    Alllaaaaa..awat x habaq kat kami awal2 nak makan nasi kerabu..kalau tidak..nak pi seran klang ni heheheh..lawak jer.

    Reply
    • yanmie
      April 16, 2011 at 11:41 am (3 years ago)

      yes samalahlah memang favourite food akak jugak nie, cuma sini xde org jual, nak mkn kena buat sdiri :cry:

      Reply
  14. eiyda
    April 16, 2011 at 11:28 am (3 years ago)

    pehh mabeles kak yan oitt…dh leh bukk restoran nehh….jual kt klang ahahha :lol: :lol: :lol:
    eiyda recently posted..yeay!! da sampai punMy Profile

    Reply
    • yanmie
      April 16, 2011 at 11:32 am (3 years ago)

      hahaha perli lah tu, sini klu jual mmg xlaku kot sbb jiran2 majoriti cina dan india

      lagi pun xreti nak berniaga :lol:

      Reply
    • yanmie
      April 16, 2011 at 11:24 am (3 years ago)

      hehehe takut buat kali ke 2 nanti xmenjadi :lol:

      Reply
    • yanmie
      April 16, 2011 at 11:21 am (3 years ago)

      Ye betul tu kalau tmbh ikan celup goreng tu lg sedap, akak sbb dh xlarat sangat dh…ehehe, kalau ayam goreng xpernah lg mkn dgn nasi kerabu, biasa mkn dgn daging bakar..perghh!! toksah ckp, mmg xpandang org lain dah… :lol:

      Reply
  15. yanmie
    April 16, 2011 at 4:05 am (3 years ago)

    alamak dh abis…ehehe RT @BloggerSentral: Lapar weh! RT @yanmie Rumit Tapi Sedap Itulah Nasi Kerabu http://bit.ly/gQwoXB

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge