Cara buat Email Forwarding

Salam semua, semalam chat dengan member, dia cadangkan untuk buat email forwarding since email tu dah kena pecah, tapi tak tahu macam mana cara nak buat email forwarding email tu, gigih jugak meneliti setting akaun email gmail nie, tetiba terpandang tab menu untuk Forwarding and POP/IMAP so try and error jelah, sekali tu boleh pulak buat forward email..yeehhaaa.

forwarding email

So dah alang-alang Yan dah tau nie cara nak forwardkan email tu secara automatik ke akaun email yang lain, tak salah kiranya Yan kongsikan dengan kawan-kawan yang lain, mungkin yang lain dah tahu tapi mungkin jugak ada yang tak tahu tentang forwarding email ni *akulah tu* so cekidaut bawah yea.

Apa gunanya Forwarding Emails? klik SINI

– Forwarding Email memudahkan kita mendapat backup dari email tersebut, kita boleh setting email tersebut untuk forwardkan email yang di terima kepada email forwarding. *korang faham ke tak maksud aku nie?*

– Senang nak tahu kalau ada yang pecah masuk email sebabnya aktiviti dalam email tersebut kita tahu, contohnya macam sebelum nie akaun gmail Yan dan akaun wordpress Yan kena pecah masuk, si hackers tu resetkan password, so dari situ pun email tersebut akan forward ke email forwarding tadi. pendek kata kita tahu aktiviti si hackers tu. manalah tahu banyak benda yang dia reset kat akaun tu, secara tak langsung kita dapat email yang sama kat email forwarding tu.

Cara setting email forwarding :-

email forwarding

1. Login ke akaun Gmail, dan klik setting

forwarding email

2. Klik pada Forwarding and POP/IMAP

3. Add Forwarding Address

email forwarding

4. Masukkan akaun email korang yang lain sebagai email forwarding

email forwarding

5. Klik Ok dan sila cek email pengesahan di akaun email yang telah di masukkan tadi.

email forwarding

6. Cek email forwarding tadi dan ambil code verification

email forwarding

7. Masukkan Verification code

8. Klik Save

email forwarding

9. Klik Forward a copy incoming mail

10. Save dan senyum ๐Ÿ™‚

Sekiranya korang follow step-step diatas insyallah takde masalah untuk buat forwarding email, serius senang sangat nak buat, tutup mata pun boleh.

Updated!

Pihak hostingย Fivio.com dah buat siasatan, tidak ada sebarang rekod changelog untuk blog ini, hackers tersebut telah masuk melalui email Gmail tersebut, dan request untuk reset password wordpress, nampaknya hackers tersebut memang tahu username untuk blog ini. Tapi syukur Password email tersebut dah di tukar dan now dah buat email forwarding, Terima kasih untuk pihak fivio kerana memberikan kerjasama.

Nota Yanmie : Lega…..

yanmie

Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at yanmie82@gmail.com , thank you :)

23 thoughts on “Cara buat Email Forwarding

  1. Hi, ni kalau bab email forwarding ni aku memnag tdk tahu tapi aku boleh cadangkan kalau korang mahu tahu tentang mail forwarding. Korang daftar di http://www.viadress.com, pas tu diorang akan bagi alamat US yang korang boleh pakai sebagai alamat korang di US. Selepas barang2 sudah sampai di US, bolehlah iviadress.com ni hantar balik barang korang kat Malaysia. Register FRee jer dan kos penghantaran memang murah. Oya! Kepada empunya blog ni..kirim salam kat banner web ni..cntik!

    1. betullah, sama jugak mcm privacy kita di cerobohi, bahaya sgt coz kt email tu bnyk benda sulit, segala pembelian apa2 dan data2 ada kt dalam tu, risau wooo ๐Ÿ™

      but now syukur sgt dh ok, insyaallah selamat.

      wah lagi naya tu klu xingat no pin ATM ๐Ÿ˜†

    1. Sila percaya ๐Ÿ˜†
      welcome, skrg nie pun yan baru ingat dulu2 pernah baca kt blog khairul tp time tu x amik kisah sangat pun psl email forwarding ๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge