HTC Sense – Phone Finder for HTC Desire Z #maxis10

Salam semua, sebelum nie Yan ada entrykan pasal HTC Sense kan, boleh rujuk entry HTC Sense, Sebenarnya Yan dah aktifkan awal dah phone tersebut untuk aplikasi phone finder di htcsense, tapi baru semalam rasa nak login di site htcsense.com. teruja sungguh, sesuatu yang baru bagi Yan :), ok meh nak ajarkan pada kawan-kawan lain yang masih lagi belum berjaya untuk membuat phone finder nie melalui htcsense.com.

location

Ok pertama sekali korang masuk ke Setting phone, cari menu Phone Finder macam kat bawah nie

phone finder

kemudian Enablekan fungsi Phone Finder, tak enablekan macam mana nak gunakan htcsense kan, memang tak berjayalah korang cari phone tu duduknya di mana, ok so enablekan dahulu. dah enable, follow step bawah pulak untuk create akaun htcsense

syncronize

klik pada Accounts & Sync

HTC Sense

klik pada add account untuk menambah akaun HTC Sense, macam gambar atas Yan memang dan setup dan syncronizekan tu pasal ada dalam senarai atas. So klik add akaun dan pilih HTC Sense, masukkan detail yang dia nak, harus ingat email dan password yang di gunakan semasa mendaftar akaun htcsense tersebut, sebelum itu di ingatkan phone tersebut haruslah mempunyai sambungan internet baru boleh create akaun tersebut :), dah berjaya syncronize kan htcsense tersebut, kini masanya untuk login di site htcsense.com

htcsense website

Login ke HTCSense.com menggunakan akaun email yang korang guna untuk create HTCSense akaun tadi berserta password.

Sekiranya berjaya login akan keluar gambar macam atas tu, lokasi di mana phone tersebut berada, siap boleh setting untuk forward call, forward sms, dan boleh jugak lock phone dan erase phone.

location phone finder htc

Ok sekarang nie jom nak zoom lokasi phone nie berada…ehehee gambar atas tu tak berapa clear kan kawasannya, tengok gambar bawah….

location phone

Nampak tak???…..hahhaaa location memang betul ok!, cuma tak papar je no rumah….kuikuikui

Ok jom pulak kita try buat phone ringing melalui laptop nie, tengok bunyi ke tak….sebenarnya fungsi phone finder ini untuk kita mengatahui di mana phone tersebut berada, kot-kotlah tercicir ke atau kena curi ke kan, tapi minta di jauhkanlah…huhuhu, so kita beringat je, gunakan kemudahan yang ada ini.

ringing phone

Yeayyyyy….telefon…telefon berbunyi…telefon kami datang…

*ekeke nyanyi wonderpets pulak*

Alhamdulillah Yan berjaya setup akaun htcsense dan boleh pulak buat panggilan dari laptop ke HTC Desire Z, malah dah buat untuk forward call dan forward sms tapi belum cuba lagi keberkesanannya, untuk lock phone tak berani nak lock sekarang takut tak boleh nak unlock lepas tu, kang naya tak boleh nak review.

Apa pun sangat berpuas hati dengan kemudahan yang ada pada htcsense.com šŸ™‚

Kelemahan : hanya berfungi bila telefon tersebut di on kan, kalau dalam mood off memang tak dapat nak kesan, uhuk, tapi still boleh lock phone tersebut dan boleh setting welcom message kat phone tersebut bila di On kan, so boleh tulis kat welcome message tu contohnya macam nie (woiiii apa nie curi-curi pulak, dosa wei!!, pulang balik aku punya!! call no ***********) ehehee…lebih kurang macam tu ler, tapi minta-mintalah phone nie selamat berada di tangan

Nota Yanmie : semakin jatuh hati dengan HTC Desire Z

.

Baca jugak review dari rakan-rakan yang lain :-

Jard ā€“ Percubaan nak selaraskan HTC Desire Z pada HTCSense.com

Roslan Nazri ā€“ Gaming Experience on Htc Desire Z #Maxis10

Noktahhitam ā€“ A Day in the Life of the HTC Desire Z

Muhammad Tarmizi ā€“ Misi mencari Bulan guna Google Sky Map HTC Desire Z

Darkbatman ā€“ Dual Keyboard l Type or Touch?

Rodger ā€“ HTC Desire Zā€™s keyboard ā€“ touch vs type

1Earth ā€“ HTC Desire Z, HD Video & iMovie

Joshuatly ā€“ Why Android? Why not iPhone?

Mynjayz ā€“ iPhone, HTC Desire Z or Desire HD?

.

About yanmie 2603 Articles
Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at yanmie82@gmail.com , thank you :)

28 Comments

  1. Salam Dik nak tanya kalau nak buat phone Finder adakah hanya pengguna taliaan maxis aje atau Celcompun kita boleh kesan. Ingin kepastian

Leave a Reply

Your email address will not be published.




CommentLuv badge