Salam semua, yea hari khamis hari tu bermulalah pengalaman bersama dengan HTC Desire Z, satu pengalaman yang tak mungkin di lupakan bila Yan sendiri berpeluang untuk memegang smartphones tersebut, terima kasih sekali lagi buat Maxis, @aprilyim dan @fiona kerana memberikan peluang ini kepada Yan, insyallah akan buat yang terbaik untuk review ini.

htc desire z

See…cantikkan, tak pernah pun sekali terfikir dapat sentuh smartphones macam nie…ehehe, siap boleh slide bagai, memang canggih phone nie, serius phone nie memang sangat BEST!!, tak bosan untuk menggodeknya, malah dari masa ke masa semakin teruja.

HTC Desire Z ini menggunakan Flatform Android™ 2.2 (Froyo) with HTC Sense™, Super touch responsif yang membolehkan anda melayari web dengan hanya menyentuh atau boleh jugak menggunakan keyboard QWERTY, pilih sahaja nak guna cara mana sama ada menyentuh atau menaip, menarik bukan?

Tapi Yan lebih selesa untuk menggunakan skrin sentuh berbanding menaip menggunakan QWERTY keyboard, sebab maklumlah jari jemari sangat comel, nak menaip tu lambat dan keyboard yang agak kecik, maybe sesuai untuk orang lain kot, tapi dengan skrin sentuh sangat nyaman, taip pun laju..buat apa-apa pun laju, takdelah terhegeh-hegeh :P

spesification HTC Desire Z

Untuk menjawab komen pada entry INI sama ada phone ini besar dan berat, dan di sini Yan lampirkan gambar atas ye, HTC Desire Z nie takdelah besar sangat, refer kat gambar atas tu, ngam-ngam je kat tapak tangan nie dan taklah berat mana pun, kalau letak kat kocek seluar pun tak koyak dan senget seluar tu, jangan risau…ehehee.

htc desire z
CPU : 800Mhz
- OS : Android (Froyo 2.2) + HTC Sense UI
- Memory : 1.5Gb (internal storage). RAM is 512Mb,  microSD™ memory card (SD 2.0 compatible)
- Display size : 3.7 inches
- Features : GPS, Bluetooth, WiFi b/g/n, 3.5mm audio jack, Micro USB port, 5 Megapixel camera
- Expandable memory with Micro SD slot
.
Yang paling bestnya dengan HTC Desire Z, loading startupnya sangat pantassss!! berdesup-desup, teruja sangat, tak amik masa yang banyak untuk loading, buktinya tengok video bawah ye, maaf video tu tak boleh nak di rotate…huhu, layankan je :)
.