Gaji Perdana Menteri (PM) RM22,826.65 Sebulan

Salam semua, woww terkejut jugak baca laporan dari mstar.com.my yang menyatakan bahawa gaji PM RM22,826.65 sebulan, mengikut Akta Ahli Parlimen (Saraan) (Pindaan) 2005, mulai 1 Januari 2004.

ringgit malaysia

Kredit gambar Pokjat.com

Dan Sementara itu Timbalan Perdana Menteri pula dibayar sebanyak RM18,168.15 sebulan. manakala bagi Jemaah Menteri, mereka menerima gaji sebanyak RM14,907.20 untuk sebulan, mak aiii banyakkan..

Baru tahu semua nie, dulu pernah jugak terlintas di fikiran berapakah agak-agaknya gaji mereka semua nie, dan hari nie terjawab sudah pertanyaan di hati…ehehe

Nota Yanmie : Tanggungjawab yang di pikul pun semestinya amat berat dan besar 🙂

About yanmie 2603 Articles
Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at yanmie82@gmail.com , thank you :)

69 Comments

  1. Wah.. banyak tu busat kah..? Itu baru gaji pokok.. tak masuk elaun sana sini, elaun rumah, kereta, minyak, travel dan macam2 lagi… Elaun hari raya dan macam2 lagi… menteri biasa pun kalau campur2 semua lebih 30k sebulan ..

  2. Anip :
    byk gji diorng nie..hmm..keje diorng bt pon kje pnt…libatkan negara..
    1)8 Perkara Tentang Lelaki Yang Korang Mesti Tahu !
    2)(Fakta/Auta) Anda Percaya Atau Tidak, Terpulanglah !
    3)(Tutorial) Cara Mudah Print Screen Penuh Pada Web / Blog

    aa nmpk je relax..dalam otak serabut

  3. byk gji diorng nie..hmm..keje diorng bt pon kje pnt…libatkan negara..

    1)8 Perkara Tentang Lelaki Yang Korang Mesti Tahu !
    2)(Fakta/Auta) Anda Percaya Atau Tidak, Terpulanglah !
    3)(Tutorial) Cara Mudah Print Screen Penuh Pada Web / Blog

  4. Err.. gaji tu xde la tinggi sgt sbb my Executive Director pun gaji tu gak. Huhu. Tapi confirm la gaji PM ni x sentuh lgsg sbb hari2 mesti makan free, gune kenderaan rasmi pegi sana sini, elaun ini itu lg. Heh.

  5. tak seberapa berbanding tanggungjawab yang dipikul. tp nie gaji jer. elaun lain mesti ade kot…pastu mesti dpt byk free.. cth flight free, rumah free, kete free & mcm2 lgla yg free…hehehe

    • yes2 brtul tu..kyan ada tengok, bukan mudah nk pegang jawatan PM nie, syukur kita hidup dalam negara yang aman, tgklah negara luar mcm mana…tak sudah2 bergolak

  6. gaji derang tak luak rasanya. semua sponsor by kerajaan (duit rakyat semua tu..)diharapkan mereka bertanggungjawap, apa2 pun sok2 kat akhirat derang yg kena hitung dulu..huhu

  7. Bagi orang yang hanya fikir duit, dia akan kata banyak & kerajaan bazir dok bela PM..
    Risiko yg PM tanggung???
    -risiko dibunuh
    -risiko negara yang dipegang
    -nk pikir untuk negara
    -terpaksa korban anak bini.

    **cukup sangat ka 20k tu??kan??ahaha

    @yanmie
    misterlAl
    lAl

    • oh yeker…ehehe baru tau nie, tp klu yg loaded2 tu kan mesti lagi mahalkan 🙂

      rasanya duit bukanlah keutamaan bg PM, tp tanggungjawab dan amanah kepada rakyat tu yg penting baginya

1 Trackback / Pingback

  1. Tweets that mention Gaji Perdana Menteri (PM) RM22,826.65 Sebulan | yanmieonline.com -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.




CommentLuv badge