Pembentangan Bajet 2011

Salam semua, jangan lupa ye korang hari nie Pembentangan Bajet 2011 oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd. Najib Tun Razak di Parlimen secara langsung, Jumaat, 15 Oktober 2010 jam 3 petang di www.tv3.com.my. pasti ramai yang tak sabar-sabar nak tengok nie, yang pastinya Yan jugak tidak ketinggalan melekat depan TV, sila percaya!!

bajet 2011

Yang pastinya kita semua mengharapkan berita baik dari pembentangan belanjawan 2011, yang mana ramai jugak menantikan berita baik berkenaan dasar perlaksanaan gaji minimum. dan banyak lagi isu-isu yang akan di bentangkan…sama-sama kita saksikan pembentangan budget 2011 petang ini nanti. boleh jugak tonton secara online di http://apps.tv3.com.my/Bajet2011/

This Friday, insya-Allah I will be in Parliament to table the National Budget for 2011. The goal of this budget is to set the pace for the transformation of Malaysia into a developed and high-income economy by the year 2020.

Like last year, I called for the Malaysian public to express its wishes for the Budget by leaving comments in my blog. In just under two weeks, over a thousand comments poured in from the Rakyat with suggestions and ideas for the 2011 National Budget. I have personally read these comments forwarded a significant portion of them to the Ministry of Finance for further study and possible incorporation into the Budget or other government programmes.

Of the wide range of topics raised, I noted that employment was the most frequently discussed with some of you calling for the implementation of a minimum wage policy. Another popular topic discussed was taxes and subsidies. Comments from the youth requested for increased tax rebates for young families or ways to provide financial assistance in managing the rising cost of living.

The third-most popular subject was education, where a variety of concerns with education quality and rising cost of education were expressed.

There were also comments asking for more allocation to upgrade internet and broadband service across the country. I also noted a number of suggestions to address issues unique to the states of Sabah and Sarawak.

Other requests were for increased incentives and programmes for the disadvantaged, control on the price of consumer goods, increased development in rural areas to attract commercial opportunities for youth, incentives for green technology development, increased allocations for national security and programmes to address illegal immigrants, and many more.

My office and I have studied these ideas and intend to explore the viable ones for implementation, whether or not they are incorporated into the Budget. Some of you who have contributed comments to my blog will be able to recognise your ideas, or a hybrid of those ideas in the Budget. Simply by participating in the exercise, you have contributed to the process of transforming our nation. Thank you for your input and support for the sake of our nation, and let’s keep this up! – A Budget By The Rakyat on 1Malaysia.com.my

.

Updated

bajet online 2011

Live Streaming melalui http://apps.tv3.com.my/Bajet2011/ pukul 3.00 petang tadi, para jemputan membincangkan tentang perlaksanaan gaji minima.

najib

(3.54ptg) Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak tiba di dewan parlimen pukul 3.54 petang sambil tadi menunjukkan beg yang berisi pembentangan bajet 2011..teruskan menonton untuk mengetahui isi pembentangan bajet 2011

Laporan Penuh Pembentangan Bajet 2011

  • · Pembentangan Bajet 2011 oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd. Najib Tun Razak
    15 Okt   12.49pm

    · Bajet 2011 kali ini bertemakan Transformasi Ke Arah Negara Berpendapatan Tinggi
    15 Okt   3.45pm

    · Pembukaan bajet strategi pertama adalah mendaya kembali pelaburan swasta.
    15 Okt   4.10pm

    · Fokus pada pembangunan strategik berimpak tinggi, Projek MRT dengan kos pelaburan swasta kira-kira 40 billion yang dijangka siap sepenuhnya menjelang tahun 2020, pembangunan tanah lembaga getah Malaysia, dan pembinaan menara 100 tingkat yang tertinggi di Malaysia.
    15 Okt   4.28pm

    · Pasaran Modal Islam akan terus diunggulkan
    15 Okt   4.30pm

    · Yayasan Amanah Bumiputera akan melancarkan Skim Amanah Hartanah Bumiputera dengan saiz satu billion ringgit dan patuh syariah
    15 Okt   4.33pm

    · Dana pencen swasta: pelepasan cukai pendapatan sehingga 6 ribu ringgit sedia ada bagi caruman pekerja kepada KWSP.
    15 Okt   4.34pm

    · 857 juta ringgit disediakan untuk syarikat yang melabur dalam aktiviti E&E terumata di Pulau Pinang & Kulim High-Tech Park di Kedah
    15 Okt   4.35pm

    · 146 juta ringgit di peruntukkan untuk industri minyak, gas, dan tenaga yang merupakan antara penyumbang utama kepada pendapatan ekonomi negara.
    15 Okt   4.37pm

    · Pembentangan Bajet 2011 oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd. Najib Tun Razak
    15 Okt   12.49pm

    · Bajet 2011 kali ini bertemakan Transformasi Ke Arah Negara Berpendapatan Tinggi
    15 Okt   3.45pm

    · Pembukaan bajet strategi pertama adalah mendaya kembali pelaburan swasta.
    15 Okt   4.10pm

    · Fokus pada pembangunan strategik berimpak tinggi, Projek MRT dengan kos pelaburan swasta kira-kira 40 billion yang dijangka siap sepenuhnya menjelang tahun 2020, pembangunan tanah lembaga getah Malaysia, dan pembinaan menara 100 tingkat yang tertinggi di Malaysia.
    15 Okt   4.28pm

    · Pasaran Modal Islam akan terus diunggulkan
    15 Okt   4.30pm

    · Yayasan Amanah Bumiputera akan melancarkan Skim Amanah Hartanah Bumiputera dengan saiz satu billion ringgit dan patuh syariah
    15 Okt   4.33pm

    · Dana pencen swasta: pelepasan cukai pendapatan sehingga 6 ribu ringgit sedia ada bagi caruman pekerja kepada KWSP.
    15 Okt   4.34pm

    · 857 juta ringgit disediakan untuk syarikat yang melabur dalam aktiviti E&E terumata di Pulau Pinang & Kulim High-Tech Park di Kedah
    15 Okt   4.35pm

    · 146 juta ringgit di peruntukkan untuk industri minyak, gas, dan tenaga yang merupakan antara penyumbang utama kepada pendapatan ekonomi negara.
    15 Okt   4.37pm

    · Pembentangan Bajet 2011 oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd. Najib Tun Razak
    15 Okt   12.49pm

    · Bajet 2011 kali ini bertemakan Transformasi Ke Arah Negara Berpendapatan Tinggi
    15 Okt   3.45pm

    · Pembukaan bajet strategi pertama adalah mendaya kembali pelaburan swasta.
    15 Okt   4.10pm

    · Fokus pada pembangunan strategik berimpak tinggi, Projek MRT dengan kos pelaburan swasta kira-kira 40 billion yang dijangka siap sepenuhnya menjelang tahun 2020, pembangunan tanah lembaga getah Malaysia, dan pembinaan menara 100 tingkat yang tertinggi di Malaysia.
    15 Okt   4.28pm

    · Pasaran Modal Islam akan terus diunggulkan
    15 Okt   4.30pm

    · Yayasan Amanah Bumiputera akan melancarkan Skim Amanah Hartanah Bumiputera dengan saiz satu billion ringgit dan patuh syariah
    15 Okt   4.33pm

    · Dana pencen swasta: pelepasan cukai pendapatan sehingga 6 ribu ringgit sedia ada bagi caruman pekerja kepada KWSP.
    15 Okt   4.34pm

    · 857 juta ringgit disediakan untuk syarikat yang melabur dalam aktiviti E&E terumata di Pulau Pinang & Kulim High-Tech Park di Kedah
    15 Okt   4.35pm

    · 146 juta ringgit di peruntukkan untuk industri minyak, gas, dan tenaga yang merupakan antara penyumbang utama kepada pendapatan ekonomi negara.
    15 Okt   4.37pm

    · Dalam menyuburkan sektor pertanian, kerajaan memperuntukkan 3.8 billion ringgit bagi tahun 2011
    15 Okt   4.40pm

    · Merancakkan industri pelancongan: antaranya 85 juta ringgit untuk pembinaan hotel & resort peranginan di kawasan pedalaman yang berpotensi. 50 juta untuk membina laluan pejalan kaki di kawasan lingkaran KLCC ke Bukit Bintang
    15 Okt   4.44pm

    · Meningkatkan potensi industri teknologi maklumat dan ICT: 1119 Juta ringgit di peruntukkan untuk program MY Creative Content, melanjutkan pengecualian duti import dan cukai jualan ke atas peralatan jalur lebar selama 2 tahun.
    15 Okt   4.47pm

    · Telifon bimbit biasa dikenakan cukai 10 peratus manakala telifon bimbit yang mempunyai aplikasi seperti internet atau PDA, dikecualikan cukai jualan. bagi tujuan penyelarasan, cukai jualan dikecualikan ke atas semua jenis telefon bimbit.
    15 Okt   4.48pm

    · 91 juta ringgit untuk pembangunan modal insan dalam industri perkhidmatan penyelenggaraan, baik pulih, dan rombak & rawat atau MRO, program latihan kejuruteraan aerospace dan aeronautical.
    15 Okt   4.50pm

    · Pembangunan koridor dan wilayah dengan bajet 850 juta ringgit.
    15 Okt   4.51pm

    · 229 juta untuk projek Iskandar Malaysia – untuk membina jalan, kawasan perumahan, menyediakan & memperbaiki perkhidmatan pengakutan awam
    15 Okt   4.52pm

    · Projek yang di jangka siap dalam tahun 2011 adalan Newcastle University Medicine Malaysia, Chelsea Factory Outlet, serta Legoland dan Marlbrough College pada tahun 2012.
    15 Okt   4.53pm

    · Industri Kreatif: 200 juta ringgit di sediakan untuk perolehan hasil kreatif seperti filem, drama & dokumentri keluaran tempatan
    15 Okt   4.54pm

    · Kerajaan mencadangkan cukai perkhidmatan dikenakan ke atas perkhidmatan penyiaran berbayar
    15 Okt   4.55pm

    · Memperkukuhkan kedudukan kewangan negara dengan memantapkan kutipan hasil dan memastikan perbelanjaan secara berhemat. Ini termasuk menekankan nilai value-for-money dan value management
    15 Okt   4.55pm

    · 29.3 billion ringgit untuk kementerian pembelajaran, 10.2 billion ringgit untuk kementerian pengajaran tinggi dan 627 juta ringgit untuk kementerian Sumber Manusia – khas untuk pembangunan modal insan
    15 Okt   4.56pm

    · Menubuhkan Talent Corp di bawah jabatan Perdana Menteri pada awal tahun 2011 untuk menambah bilangan tenaga kerja yang berbakat dan berkualiti
    15 Okt   4.57pm

    · 6.4 billion untuk menaik taraf sekolah, asrama, kemudahan dan peralatan serta memartabatkan profession guru. 213 juta ringgit lagi di bajet sebagai ganjaran kepada sekolah berprestasi tinggi.
    15 Okt   4.58pm

    · 111 juta untuk projek PERMATA
    15 Okt   4.59pm

    · 250 juta ringgit untuk sekolah bantuan modal agama, sekolah jenis kebangsaan cina, sekolan kebangsaan tamil, sekolah bantuan modal mubaligh, sekolah bantuan kerajaan seluruh negara.
    15 Okt   5.00pm

    · Kerajaan setuju membiayai bantuan per kapita untuk sekolah sekolah agama rakyat rendah dan menengah dengan peruntukan 95 juta ringgit
    15 Okt   5.00pm

    · Biasiswa kepeada guru serta tenaga pengajar yang ingin melanjutkan pelajaran 576 juta ringgit
    15 Okt   5.00pm

    · 213 juta ringgit di peruntukan abgi mengangkat tinggi penguasaan bahasa malaysia, bahasa inggeris & memperkemas kukurikulim.
    15 Okt   5.02pm

    · Memperkasa Pengajian Tinggi: Menambah peratusan akademik berkelulusan PHD denagn peruntukan 20 juta ringgit
    15 Okt   5.02pm

    · Menambah baik IPTA & pensyarah boleh di pertimbangkan kenaikkan pangkat ke pringkat tertinggi gred turus.
    15 Okt   5.02pm

    · 60 juta ringgit bagi mempergiatkan lagi Program Industrial Skill Enhancement Programme di pusat latihan negeri.
    15 Okt   5.03pm

    · 220 juta untuk siswazah jurusan lain dan 50 juta ringgit untuk Multimedia Development Corporation untuk melatih graduan dalam bidang ICT.
    15 Okt   5.03pm

    · 474 juta ringgit untuk golongan bukan siswazah
    15 Okt   5.04pm

    · Program Latihan 1 Malaysia sebanyak 500 juta ringgit khas untuk menambah ilmu pengetahuan melalui penigkatan kemahiran & mempelajari kemahiran baru
    15 Okt   5.05pm

    · Meningkatkan produktiviti pekerja
    15 Okt   5.05pm

    · Kadar dan mekanisme penetapan gaji minimum: 500 hingga 700 ringgit sebulan. Dengan kenaikkan ini, pendapatan keseluruhan pengawal keselamatan termasuk elaun adalah seribu ringgit sebulan berkuata kuasa 2011
    15 Okt   5.06pm

    · Memperluas penglibatan wanita dalam ekonomi – 30 juta ringgit untuk program inkubator Kemahiran Ibu Tunggal dan mengadakan Anugerah Perdana Usahawan dan Tokoh Aktivis Wanita sempena hari wanita 2011
    15 Okt   5.08pm

    · Kerajaan memberi fleksibiliti untuk tempoh cuti bersalin bergaji penuh tidak melebihi 90 hari berbanding 60 hari sebelum ini
    15 Okt   5.09pm

    · Pembangunan sukan negara: 356 Juta Ringgit unruk pengurusan aktiviti sukan
    15 Okt   5.10pm

    · Menubuhkan Akademi Bola Sepak di Pahang dengan peruntukan 20 Juta ringgit
    15 Okt   5.10pm

    · Bagi tahun 2011 kerajaan memperuntukkan 1.2 billion ringgit kepada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga & masyarakat untuk menjalankan program berbentuk kebajikan & kemasyarakatan
    15 Okt   5.12pm

    · Meningkatkan pemilikan rumah – 568 juta ringgit disediakan bagi membina 300 unit kediaman di bawah projek bantuan perumahan bandar, 79 ribu unit di bawah program perumahan rakyat dan 8 ribu unit di bawah projek bantuan sewa.
    15 Okt   5.15pm

    · 50 juta bagi membantu golongan pekerja estet yang akan dikendalikan oleh bank Simpanan Nasional.
    15 Okt   5.16pm

    · Skim Rumah Pertamaku melalui Cagamas yang akan menawarkan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan sebanyak 10 peratus bagi harga di bawah 220 ribu ringgit (khas untuk pendapatan 3 ribu ringgit sebulan dan terutama untuk golongan muda)
    15 Okt   5.17pm

    · Meningkatkan taraf hidup penduduk luar bandar – 6.9 biliion ringgit untuk perlaksanaan infrastuktur asas seperti bekalan air, elektrik & jalan luar bandar.
    15 Okt   5.19pm

    · Meringankan Beban Hidup Rakyat: 947 juta ringgit sebagai subsidi harga padi, baja, benih padi, serta 230 juta ringgit untuk insentif pengeluaran dan peningkatan hasil padi
    15 Okt   5.20pm

    · Kerajaan juga akan menyediakan sejumlah 170 juta ringgit bagi insentif hasil tangkapan ikan nelayan serta pemilik bot untuk meningkatkan hasil tangkapan
    15 Okt   5.20pm

    · 200 juta untuk program pengedaran barang perlu seperti beras, minyak masak, gula, tepug terutama di Sabah & Sarawak
    15 Okt   5.20pm

    · 500 juta ringgit unruk membantu kontraktor kelas F di seluruh negara
    15 Okt   5.22pm

    · Menaikkan elaun bulanan Pengerusi Jawatan Kuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung dan Persekutuan, Tok Batin, Pengerusi JKKK Orang Asli dan Pengerusi Kampung Baru kepada 800 ringgit sebulan
    15 Okt   5.23pm

    · Elaun imam naik 450 ringgit kepada 750 ringgit sebulan.
    15 Okt   5.24pm

    · Guru KAFA dinaikkan ke 800 ringgit sebulan berbanding 500 ringgit
    15 Okt   5.25pm

    · Pembangunan orang asli & pribumi – peruntukkan 100 juta ringgit terutama untuk menyelesaikan isu pegangan hak milik tanah & pembangunan penempatan orang asli.
    15 Okt   5.25pm

    · Mengurangkan kos pengangkutan: harga tol PLUS Expressway Berhad tidak akan dinaikkan bagi tempoh 5 tahun akan datang bermula serta merta
    15 Okt   5.26pm

    · 15.2 billion ringgit di peruntukkan untuk membina hospital baru, menambah bilangan doktor & jururawat serta mendapat bekalan ubat dan peralatan perubatan
    15 Okt   5.27pm

    · Membanteras jenayah & Menjamin Keselamatan: 350 juta ringgit untuk program membanteras jenayah & untuk skim rondaan sukarela terutama di kawasan berisiko tinggi.
    15 Okt   5.28pm

    · Memperkasa Peranan Badan Bukan Kerajaan: 70 juta ringgit bagi program yang melibatkan NGO terpilih yang turut membantu mengurangkan kes kes rempit, pembuangan bayi, mat rempit dan gangsterisme
    15 Okt   5.29pm

    · 1.9 billion untuk pemuliharaan alam sekitar
    15 Okt   5.30pm

    · Memperkukuh penyampaian perkhidmatan awam dengan mempermudah berurusan dengan agensi kerajaan
    15 Okt   5.32pm

    · Menghargai sumbangan penjawat awam: 500 ringgit untuk menampung perbelanjaan persiapan sekolah
    15 Okt   5.33pm

    · Menaikkan kadar bantuan mengurus jenazah kepada 3 ribu ringgit
    15 Okt   5.35pm

    · Penjawat awam – dibenarkan membeli hartanah daripada ibu, bapa, anak & adik beradik
    15 Okt   5.36pm

    · Cadangan 212 billion untuk RMK-10, NKRA dan NKEA
    15 Okt   5.37pm

    · Bajet kali ini merupakan bajet ke -53 pasca merdeka yang telah dibentangkan oleh kerajaan. Melalui 53 bajet, 10 RMK, 3 Rangka Rancangan Jangka Panjang & 1 Misi Nasional, Bajet 2011 menjadi binkisan penting serta langkah pertama dalam menempatkan Malaysia di ambang status negara maju berpendapatan tinggi.
    15 Okt   5.43pm

    ·

Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd tiba di dewan parlimen pukul 3.54 petang sambil tadi menunjukkan beg yang berisi pembentangan..teruskan menonton untuk mengetahui isi pembentangan bajet 2011

61 thoughts on “Pembentangan Bajet 2011

  1. In fact, there’re lots of pathways to createcomplete an academic paper. But why select the most complicated one? Just order an Essay Editing Service. Do not search for hard ways!

  2. Search engine optimization issue seems to be very interesting. Nonetheless, that should be treated deeply when it comes to traffic optimization. These procedures have to be realized by masters rss submission service.

  3. bajet 2011 kenaikan gaji pengawal keselamatan tidak dilaksanakan,apakah pembentangan bajet ini benar dilaksanakan dengan telus.Kami pihak pengawal keselamatan amat berharap pihak yang bertanggungjawab dapat menyelesaikan perkara ini

  4. satu belanjawan yang memenuhi keperluan rakyat samaada di dalam dan di luar negeri. Kerajaan memang mengambil berat berkaitan kebajikkan rakyat di negara ini. Malah rakyat di sabah dan sarawak juga tidak di pinggirkan.

  5. Pingback: Pembentangan dan Laporan Penuh Bajet 2011 | cikmin.com
  6. aku salah seorang yang kena quarentine dalam bilik pembentangan bajet ni.. sebab tengah standby jaga media untuk prepair text ucapan petang ni.. huhu..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge