Kurang ajar persoal tentang puasa di Facebook

Salam semua, baru kejap tadi chat dengan kawan dan dia ada forwadkan pasal ada orang yang persoalkan tentang puasa di facebook, terkejut jugak Yan dapat email tu tadi, adakah patut dipersoalkan dan dicaci tentang ibadah puasa?? Ya Allah ampunkan lah mereka, mudahan mereka cepat-cepat bertaubat…Amin.

So cekidau email yang Yan terima, pengajaran buat semua agar jangan tulis ikut suka hati, fikirkan sensitiviti orang lain, yang dipersoalkan tu pasal agama, siapa (umat islam) yang tak marah bila hal-hal macam ini di persoal?? cekkidaut ok!

Drag gambar ke New Tab untuk pemandangan yang lebih luas

Kalau korang perhatikan dalam dashboard atas nama orang tu Salleh Gregor Samsa dan alamat blog budak tu ialah www.bintangkertas.blogspot.com dan bintang-hijau-dadu.blogspot.com tapi dia dah delete, takut agaknye…dan akaun facebook pun dah didelete sama.

Drag gambar ke New Tab untuk pemandangan yang luas

Macam berjemaah je diorang nie persoal tentang ibadah puasa 🙁

Apalah nak jadi yea dengan manusia sekarang nie? yang betul-betul menyedihkan mereka yang mempersoalkan tentang ibadah puasa adalah mereka yang beragama islam.

Dimaklumkan yang lain-lain dah menutup akaun facebook diorang, tinggal lagi budak 2 orang kat atas tu. tapi tak tahulah sekarang nie akaun diorang masih aktif ke tak.

Nota Yanmie : Jangan suka-suka persoal hal agama, berfikir menggunakan otak! berani buat beranilah tanggung di akhirat nanti…mudahan mereka2 nie cepat bertaubat…amin.

Peringatan

Tolong jangan bertekak di sini yea, kita semua dah tahu mereka bersalah, dan tolong jangan kutuk dan hina mereka lagi, kalau tidak apa bezanya mereka dengan kita, tak jauh bezanya. Kita jadikan ianya sebagai pengajaran dan pedoman untuk kita lebih kuatkan iman hidup di dunia ni. insyaAllah amin mudahan Allah memberi hidayah dan petunjuk kepada kita semua.amin…dengan ini saya atas dasar tidak mahu memanjangkan komen-komen berunsur sedemikian saya menutup ruangan komen ini. maafkan saya! apa yang penting kita doakan agar mereka kembali ke jalan yang benar. Amin…

About yanmie

Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at [email protected] , thank you :)

View all posts by yanmie

55 Comments on “Kurang ajar persoal tentang puasa di Facebook”

  1. kita tau die dah salah,jgn dikutuk lagi atau dicaci dimaki.
    kalu tak,ape beza kita dengan dia.
    kita jadikan ni sebagai pedoman.
    untuk kita kuatkan iman kita hidup di dunia ni.
    insyaAllah.
    moga Allah memberi hidayah pada kita semua.amin.

  2. @amoi
    ayah pin tak pernah join apa2 barangkali dia boleh sesat mcm mana?
    iya lah, kamu cina tak tau mcm mana perasaan org Melayu dlm situasi mcm ni. btw, membantah dan mempersoalkan mahupun bertanya dlm hal ni (Melayu) bukan hak kamu, sebaliknya kamu yg menyindir kami? Salam Sejahtera

  3. @amoi hahaha… lawak lah lu minah!!!…. lu pun sama la dgn anjing Gregor Samsa tuh!!!….. apsal nak persoal yanmie print screen tuh???
    Lu kalau dah bagus, duduk diam2 jer la….. kitorg x tanya lu pun pengetahuan lu setakat mana & dgn sape lu kawan…….
    one day berubah?? one day bile??? one day bile dah masuk kubur & ditalkin kan????…… ckp mcm org pandai!!

  4. nnt kalo x cepat2 bertaubat, dibuatnye esok lusa atau kejap lagi Izrail dtg depan mata nk cabut nyawa…baru tau langit tinggi ke rendah. Masa tu dah tak boleh undurkan masa balik dah…

  5. uuuiii ai… bia betui…. memang tak de pegangan agama betul nie…. bawak2 la bertaubat sebelum terlambat…
    buat malu oang islam jelah perangai macam nie….

  6. dlm byk2 geng tu hanya Real Mokujin jer sy dpt cari… n cube tgk gmbr2 dy.. dah cam geng black metal… ptut laa salleh tu ade kata “I have my own god”…tmbah lgi 1 of his fren named Tuan Haji Gapur tpi badan bertatu.. camni ke Islam skrg?? kerajaan kene pantau semua ni.. mybe menda happen in jb coz Real Mokujin tu kt jb

  7. kalau pun berani sangat nak buat dosa ingkar kpd Tuhan sekurang-kurangnya jagalah tingkah laku dan percakapan. kalaupun xnak puasa at least jangan la smpi caci maki dan hina orang yang puasa.

    kesian. beragama pun tak… akhlak pun xde. skg masih muda sume rase boleh redah. bila dah tua baru la mula menyesal nak tarik sejadah.

    harap pemuda pemudi sebegini ditemukan jalan kembali. dan semoga kita ditetapkan iman dan dikuatkan hati seandainya kita diuji dengan ujian sebegitu rupa. amiin.

  8. stupid brain will voice out stupid things…anyway, pity on him… semoga ALLAH membuka pintu hatinya…amin

  9. Memang sedih tengok budak budak tidak menhormati agama orang lain dan lagi menyedihkan agama sendiri.tapi apa gunanya post benda ini.daripada beberapa orang tahu..sekarang satu dunia dah tahu.benda ni pun dah lama berlaku 9 august.jadi jangan sebarkan lagi.moga moga tuhan maafkan la mereka yang kurang berakal.

  10. lagikan solat pun ramai yg tinggal, inikan pula puasa..lagikan tuhan pun dia caci maki, inikan pula puasa..na’uzubillahi min zalik..semoga Allah berikan hidayah kepada kita semua..

    wallahu a’lam

  11. Diaorang main-mainkan hukum agama. Diaorg ni dah sesat jauh, bila Allah lemparkan bala tahu lak marah… tapi diri sendiri tak tahu nak bersyukur.. bila baca FB diaorang… ai.. mengucap panjang saya.. muka tu dah ler tak semegah mana…. perangai buruk giler…. cepat-cepat la bertaubat dik oi….takut lah pada azab Allah kerana ianya semua benar belaka….tapi rasa-rasanya diaorg ni memang dah kena lakhnat kot… tapi selagi ada nyawa pergi la bertaubat.. Allah tu maha pengampun dan maha mengasihani….

  12. Jawapan ALAH dalam Al-Quran ………

    Dan jika kamu (tetap) dalam keraguan tentang Al Qur’an yang Kami wahyukan kepada hamba Kami (Muhammad), buatlah satu surat (saja) yang semisal Al Qur’an itu dan ajaklah penolong-penolongmu selain Allah, jika kamu orang-orang yang benar – Al Baqarah : 23

    Maka hendaklah mereka mendatangkan kalimat yang semisal Al Qur’an itu jika mereka orang-orang yang benar.- Ath thuur : 34

  13. bila tuhan tak ditakuti..macam – macam boleh terjadi
    Tiap orang tak ketahuan halal hidupnya sendiri
    Maka rosaklah di sana – sini
    – nyanyian mawaddah..

  14. PANDANGAN SAYA TERHADAP KATA2 PEMUDA ITU 50% BETUL ATAU 50% TAK BETUL.. MMG KITA EMOSI TERHADAP STATEMENT YG DIBUAT BELIAU,TP KAJIAN KASAR TERHADAP CARA DIA BERCAKAP SAYA DAPAT BAYANGKAN INI ADALAH PERMAINAN ZIONIS YANG MENYAMAR DAN INGIN MENGHANCURKAN MINDA DAN KREDIBITI ISLAM..
    IF BETUL,BELIAU SURE KURANG AGAMA DAN IDUP BERLANDASKAN OTAK SAHAJA DAN BUKAN BERASASKAN AGAMA..DOA SEMOGA BULAN PUASA NI BELIAU DIBERI ALLAH SINAR HIDAYAH YANG MEMBUKA HATINYA.. WALLAHUALAM..

  15. Pelbagai sebab boleh jadi sebegini rupa..Kesenangan hidup, didikan agama kadangkala tidak diterima dek hati yang gelap, mungkin semenjak kecil ditayangkan sikap ‘bapa borek anak rintik’, pengaruh rakan sebaya, terlalu taksub pada ‘punk’ etc yang merupakan serangan halus gerakan freemasonary yang bijak menyusup masuk dari sekecil-kecil lagu, kepada televisyen, wayang, pemakanan hingga mampu mempengaruhi ideologi seseorang..Bulan ramadhan mulia ini, hanya memohon agar Allah membersihkan hati budak-budak ini, dan kita sebagai saudara, perlu membantu, kalau tak mampu, sekurang-kurangnya beristigfar kepada Allah sebanyak-banyak..

  16. @amoi

    waaaa, KAGUMNYA aku sbb ko ade ramai kawan yg dah x ngaku Islam. Bangga betul kau ye?. hehe. Mcm mana kau tahu yg diorg akan berubah kalau takde org yg nak bimbing diorg?. Nak tunggu hidayah dari Allah sampai?. Macam mana kalau ajal dulu yang sampai?. Mati tu pasti, tak takut ke?.

  17. apahal dah tersebar terus delete blog dengan fb? kata punk radical. sembang kencang. dan kayu2 neraka ini yg akan menyemarakkan lagi Jahannam. huh marah gua

    :angeldream:

  18. Diarong ni tidak dikenalkan dengan Allah sejak kecil tapi lebih dikenalkan dgn dunia sahaja maka kerna itulah tiada lansung rasa takut dalam hati dengan Allah.

  19. Salam kakyan, semakin ramai budak skg yg kurang ajar dng islam. mungkin ibu bapa skg dah abaikan soal2 agama dlm keluarga…beza yg paling ketara budak dulu2 minum susu ibu budak skg minum susu lembu, takut rasa bila cakap cam tu…anak kat rumah pun minum susu lembu gak..heheh, maklum la ibu skg sibuk membantu suami menambah pendapatan keluarga… 😀

  20. @yanmie

    sorry lah. bukan nak emo dlm blog ni.
    tapi isu ni tak habis lagi ke?
    dah lah tu. bdk salleh tu pun dah delete blog dia.
    pelik betul. asal ada status bengang macam ni,
    ada je yang terlebih rajin nak print screen lepas tu tayang kat satu dunia.hoho.

  21. adui. masalah betol. makin teruk muda mudi skang. tua tui pun ade gak camni. makin lama masalah murtad agama ni makin teruk. jauhkan la kita dari mende2 mcm ni. moga dorg dpt kembali ke jln benar. amin.

  22. aku rasa korang semua culture shock bila jumpa orang macam ni.
    sini banyak MELAYU TAK MENGAKU ISLAM. selamba minum teh ais kat kedai mamak.

    budak salleh ni bdk punk. lagu punk tak ada pasal tuhan2 ke agama ke. aku tahu lah. kawan aku pun budak punk. sampaikan satu tahap dia dah lupa cara nak solat. aku ok je kawan dengan bdk mcm ni walaupun ramai yang mengaku alim tak nak kawan dengan orang macam ni. ala one day dia akan berubah jugak ke jalan benar.

    LOL

    1. saya tak terkejut jugak yg tu, malah di tmpt saya (sabah) mmg open je orang mkn minum malah jarang betul ada operasi dijalankan. cuma yg nie bila dia mempersoalkan tentang ibadah puasa itu sendiri…sapa yang tak marah sebagai seorang umat islam.

  23. dah ramai org islam yg menolak agama islam itu sendiri .. yg kelakar nyer diorang nih siap nak buat kitab sendiri mcm ulamak la pulak nak lawan dengan kitab allah .. hidup pun dengan belas kasihan allah kalau tidak dah lama dah allah cabut nyawa diorang .. sape yg salah ??? ibubapa yg salah didik atau diri sendiri??..

    1. ulah eiyda…minta2 diorang cepat2 bertaubat…di bulan puasa pulak tu diorang persoal, patut di bulan puasa nie tambahkan amalan, tingkatkan pahala…

Comments are closed.