Tips Agar terindex di Search Engine

Salam semua, tadi Yan ada terima email pertanyaan dari seseorang, bertanyakan pasal macam mana caranya agar terindex di Search Engine. Hem kerut dahi kejap sebanya Yan bukanlah pakar di dalam bidang ini, tetapi sekadar perkongsihan apa yang pernah Yan lakukan keatas semua blog Yan dulu-dulu.

Ehek..perlukah aku dedahkan siapa penghantar email ini?? hahaha..ampun tuanku 🙂

.

Oklah Yan sharekan untuk semua yea…sharing is caring kan…So apa yang perlu korang buat adalah menghantar url blog korang ke Enjin Carian seperti Google, Yahoo dan Bing / MSN.

Klik SINI untuk menghantar url korang ke Enjin Carian Google

Klik SINI untuk menghantar url korang ke Enjin Carian Yahoo

Klik SINI untuk menghantar url korang ke Bing / MSN

.

Ok selamat mencuba yea..insyallah kalau mana-mana blog yang berlum terindex oleh google, yahoo ataupun Bing/MSN akan terindex jugak, jangan risau…cuma antara cepat dengan lambat sahaja.

Sekian perkongsihan untuk kali ini, diharap buat tuan email tersebut berpuas hati dengan jawapan yang Yan berikan nie yea, dan pada kawan-kawan lain yang ingin menambah Entry ini silakan…sharing is caring kan…kan…

About yanmie 2603 Articles
Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at yanmie82@gmail.com , thank you :)

43 Comments

  1. Kalau untuk terindeks wat kali pertama tu payah sket. Kalau tak submit url pun boleh terindeks gk sebenrnya asalkan ade link kat mana2 yg point ke blog kita.

    Pastu bile google sampai satu2 page tu, kalu die rase ORI dan bukan spam baru la die bwak masuk dlam listing..

    Kalau nk ranking mantap dlm search engine, kena la pandai wat SEO.
    .-= Jimmy´s last blog ..How to use VirtualBox =-.

  2. dah banyak kali buat, kalau rasa was-was. buat banyak kali pun takpa. SE tak marah. hehe
    .-= mohdisa´s last blog ..Hidup Untuk Memberi : Jom Menang Acer Aspire One =-.

    • yes betul tu. lan blog aku tiap2 kali aku publish entry xsampai 5 minit google bot dah datang terjah…ehehhee dan x sampai sepuluh minit dh terindex kt google 🙂

    • yep betul tu..kakyan pun camtu gak masa memula terus buat, sbb benda nie penting untuk blog 🙂 sama juga mcm psg meta tag alexa, yahoo dan technorati verify tu 🙂

    • yep memang guna untuk entry, betul tu klu bahasa rojak mcam mana en.google nak baca, kalau suh translate pun nanes je nnti en.google sbb x jumpa maksud ayat rojak tu..ehehehe

  3. wah mantap… yahoo ngan bing belum index lagi..patut try search blog takda…huhu 🙂
    .-= zikr´s last blog ..Wikipedia bukan sumber rujukan yang sahih?? =-.

  4. Untuk percepatkan lagi blog atau web kita itu diindex, jangan lupa submit artikel dan PING di site yang mendapat authority besar di mata Google.

    Contohnya:
    1. DIGG
    2. TECHNORATI
    3. FEEDBURNER PING SERVICE dan etc.

    Good luck ya 🙂
    .-= rohaizad´s last blog ..Moppy. =-.

    • salam…wah terujanya bro rohaizad turun padang komen kt entry saya, psstt!! biasa saya jd silent reader je kt blog bro. 🙂 blog bro memang mantap 🙂

      betul tu setuju dgn bro, PING entry kt tempat yg bro senaraikan tu. saya pun memang buat macam tu jugak 🙂 cuma apa yang saya kongsi kat entry nie cumalah basic aje, yang tanya pun kawan2 yang baru buat blog..klau kasik bnyk2 takut konfius…wah!

    • camna nak ping atau submit kpd digg dan technorati ??
      .-= Wan Perlis´s last blog ..Kritikan Untuk Industri Hiburan Tempatan =-.

  5. nice tips…
    actually dah lama buat >.<
    .-= MrRollies´s last blog ..100 Manusia Paling Berpengaruh Di Dunia 2010 =-.

1 Trackback / Pingback

  1. Jom bermain keywords untuk menaikkan trafik blog | yanmieonline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.




CommentLuv badge