Blog SuperMak


Salam semua, atas permintaan CikMin, Aie, Farenova, Imran, Azuan dan ramai lagi kawan-kawan yang shout kat kotak menjerit Yan dan tak lupa yang YM Yan bertanyakan apakah plugin yang Yan guna untuk detect google crawl entry, sebenarnya bukan sahaja google malah banyak enjin carian yang korang boleh tengok tengah craw blog korang.

See, menarik bukan plugin nie? banyak sangat Engine bot dalam plugin nie yang boleh datang crawl entry korang. So apa tunggu lagi? jom plugin aje. Ops lupa, nama plugin nie WP-useronline klik aje SINI untuk mendownload.

Apa yang perlu hanyalah setting sedikit di bahagian plugin tersebut, tengok gambar bawah, Yan cuma letakkan data pelawat untuk 60 saat, yelahkan pelawat pun bukannya singgah lama-lama kat blog kita..eheehe

Drag Gambar ke New Tab untuk pemandangan yang lebih nyaman :)

dan kalau nak tau macam mana engine carian tengah bot entry korang boleh masuk kat bahagian dashbord dan klik WP-useronline. See sangat mudahkan? so jom install plugin WP-useronline nie :)

Diharap kawan-kawan yang bertanya berpuas hati dengan perkongsihan ini yea, apa pun sharing is caring kan…kan…

Update

.

Macam biasa lepas publish entry beberapa saat sahaja google bot dah datang crawl entry ini.

Setiap blog berbeza, tidak semestinya lepas publish entry engine bot terus masuk crawl, engine tersebut pun perlukan masa untu ‘beramas mesra’ dengan blog korang yea :) macam blog Yan nie memang lepas publish je mesti laju je google bot dan yahoo bot datang terjah..ehehe

Psstt!! cuba copy paste tajuk entry dan search kat google, tengok entry ini sudah pun naik di google index :)

39 Thoughts on “Menarik plugin wordpress untuk dikongsi

  1. Terima kasih atas perkongsian ini.

    Sangat menarik dan tertarik.

    Mata saya tersentap membacanya dengan lebih jitu.

    hahahah ..LOL.
    Asyrof Asri recently posted..Wordless Monday – Think Outside The Box ProgramMy Profile

  2. yan, dah cuba../..byk nak bbelaja nihhh, baru hr ni berhosting wordpress
    rohaya recently posted..BLUR BLURMy Profile

  3. Nice tutor.. Template mesra seo juga memainkan peranan penting kan kak yan?

  4. akan dicuba..
    .-= Mus´s last blog ..Pengalaman Menemani Isteri Bersalin =-.

  5. Baguslah cikyan ni. Baru request dah ada entri :D

  6. sama2 aie, yea ku tau ko pnya seo dh menjadi dan begitu mantap..ekeke tahniah!

  7. baru smlm sembang ngn cikmin psl plugin ni..
    cam tatau jek yan yer….
    .-= kakngah´s last blog ..cabutan bertuah versi tak ade perasaan =-.

  8. waw!!!beramas mesra gitu…haha, thanks for sharing…Hidup untuk Memberi ye…hehe

  9. RozaniGhani on April 19, 2010 at 2:00 am said:

    salam singgah.
    menarik entri ni.

  10. terbaik aa kak yan…
    sy donlod gak laaa..hehehe

    thanks 4 sharing :)
    .-= DaHLia´s last blog ..Tips mudah mengecilkan Alexa Rank. =-.

  11. mekasih yan sebab link belog darkbatman.. ahaha.. baru mantap google. btw, ko share2 ilmu ne pun ak dh ckp bertime kasihh..hehe
    .-= darkbatman´s last blog ..Gatsby Street Fair Blogger I Love =-.

  12. cikmin on April 18, 2010 at 11:37 pm said:

    Terima kasih kerana berkongis ilmu yang bagus ni.. :)
    .-= cikmin´s last blog ..Anugerah Blog Mesra Mata 2010 =-.

  13. Wan Perlis on April 18, 2010 at 11:37 pm said:

    kurg faham la kak yan
    apa kegunaan plugins ni?
    google dan yahoo bot tu apa?
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Perspektif Aku Tentang Isu Pembuangan Bayi =-.

    • kegunaan plugin nie untuk stats conter sebenarnya disampin itu blh tengok siapa yang tengah online kat blog dan apa yang dia tengah baca. dan boleh tengok sekali engin bot tengah craw blog, kalau ada dia akan bgtau engine bot mana yg tengah crawl entry dan bot ada bgtau sekali entry mana yang bot tgh crawl, memang menarik plugin nie :) cubalah install tgk macam mana
      .-= yanmie´s last blog ..Menarik plugin wordpress untuk dikongsi =-.

  14. thnx k.yan,,hehe,,tp sy punya wp tak siap2 lg =(
    .-= ecar182´s last blog ..Gempar!:Video Kemalangan Acik Spin =-.

    • yanmie on April 18, 2010 at 10:57 pm said:

      wah blog wp otw yea..best2! welkam to the club :) sebenarnya ada bnyk lg plugin yg menarik utk dikongsikan, tp takpe share yg nie dulu sbb ramai yg duk tnya :) dh loncing blog wp nnti bgtaulah ye, senang kakyan nk pi terjah..ekeke

  15. ‘beramas mesra’..terbaekk!! yang All In One SEO tu ada test?
    .-= BudakHitam´s last blog ..Janji Melayu =-.

  16. maybe entry ni berguna utk daus suatu hari nanti…

    Ingat Hijau : Ingat Daus
    .-= Dauspozi´s last blog ..Blogger Minggu Ini Bersama Daus =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Post Navigation