Blog terkena serangan Virus Trojan

Salam semua, dah lunch ke? hari nie Yan rajin kasik berasap dapur pepagi buta dah buat Nasik Kuning Sabah versi Yanmie, nak rasa?? meh datang umah…ehehe, ok2 bukan nak cerita pasal nasik kuning tu, nak cerita pasal website kena serangan Virus Trojan.

Hari nie misi Yan nak buat kunjugan balas dan komen kat blog-blog yang meninggalkan jejak kat blog Yan, entah sampai kat blog Imran tetiba keluar mesej dari Kaspersky yang mengatakan blog lizarazak ada Virus Trojan, so lepas drop komen terus cepat-cepat closed, maaf yea Imran tak dapat nak komen entry yang lain sebab lappy jadi heng.

Lepastu tiba pulak Yan blogwalking ke blog Eiyda salah seorang peminat tegar..ekeke..tegar ke? pun sama keluar juga mesej dari Kaspersky pasal blog lizarazak ada Virus Trojan. hem…tak puas hati Yan terus buka blog Lizarazak dan buka, sekali tu memang betul blog dia kena attack dengan Virus Trojan. Tengok gambar Bawah yea :-

Drag gambar ke New Tab untuk pemandangan yang indah 🙂

See..memang betul blog Lizarazak tak boleh nak buka, yang keluar hanyalah gambar kat atas tu.

Sebenarnya perkara ini pernah berlaku kepada blog MyPlayground dan Yan terus bagi tahu ke tuannya iaitu CikMin, dan bila CikMin view memang betul ada virus tersebut dalam gambar yang dia upload masuk ke blog, nasib baik jumpa gambar yang ada Virus Trojan tu, so dapatlah masalah tersebut diselesaikan dengan membuang gambar yang mengandungi Virus Trojan tersebut. *Syukurkan kak tak jadi apa-apa ngan blog MyPlayground tu*.

Ok untuk masalah Lizarazak nie, sebenarnya Yan pun risau jugak kalau-kalau blog Yan atau kawan-kawan yang lain nanti kena attack dengan Virus Trojan nie, bukan apa takut semua data hilang, penatkan…hasil berbelog, semua kenangan suka duka ada kat situ. Apa yang Yan rasa, lizarazak perlu cek balik attachemt kt blog, tengok apa attachment yang last dia letak kat blog, try buang..buat macam CikMin kat blog PlayGround hari tu, insyallah kita cuba je mana tau boleh 🙂  takpun kalau ada plugin yang baru di install tu cuba dectivatekan, manalah tau boleh kan

Psstt!! sebenarnya blog lizarazak boleh je buka, maybe sebab Yan guna Kaspersky so tak dapat buka, maklumlah kaspersky kan Hebat…siap Jackie Chan lagi tu yang tolong sekeh-sekeh virus trojan tu, tu pasal kaspersky block terus dari buka blog yang ada virus.

You may also like

39 Comments

  1. Saya juga menggunakan KIS. KIS memang selalu detect kalau ada masalah dengan blog. Dulu blog wazy84 pernah kena, saya sempat bagitahu beliau. Ni pun macam tu jugak kot.

    Kesimpulan : Gunalah Kaspersky Internet Security 😀

    1. ha ye samalah saya pun guna KIS, ye wazy pun ada ckp blog dia dulu penah kena serang virus trojan, tulah untungnya ada kawan yang baik mcm imran terus bgtau wazy….

      yea KIS dan KAV mmg the best!!!

    1. betul tu virus makin canggih, ingatkan dulu xleh masuk ke blog/website *jakun*. niw kena berhati2lah…sbb virus nie x memilih..dia serang mana2 je..huhhuu. Yelah tang hacker tu mmg geram, sbb tu kena selalu backup blog

  2. seram sejuk gak ni
    tv3 pun dah pernah kena
    kak yan guna kaspersky original ke pirate?hehe
    .-= Wan Perlis´s last blog ..Kritikan Untuk Industri Hiburan Tempatan =-.

    1. kakyan guna kaspersky ORIGINAL…ekeke, x main arr pirate…dah 3 thn guna kaspersky, beli yang ORIGINAL, start dulu beli rege mahal giler…baru nie beli sbb dh expired, dpt rege murah je rm55…ehehe, tp skrg lg murah kot..dulu memula beli rm200++

    1. salam,

      owh yeker…tulah kan better lepas surf tenet je terus clear cookies dan cache, benda nie yang org selalu pandang remeh je.

      tulah nasib baik ada AV yg power cam Jackie Chan tu, aku pun guna tu gak, so far memang puas hati..sebab tu bila ada website yg ada virus dia terus block..

  3. huhuh debar je jadinya…
    takut gak newbie ni kena serangan..

    tadi masa duk clear shoutbox, ade yg tinggal jejak donlod key KAV ni..
    tapi nasib waras lagi, takut virus…huhuh..

    memang kena hati2 laa, jangan merebak kat kita udah..mmber sy kena melalui YM
    .-= DaHLia´s last blog ..Akademi Fantasia ke-8 ; Medan Mencari Cinta? =-.

    1. salam dahlia, takpe blh tnya je kwn2….isnyallah mudahan xde pape, yg pnting selalu backup blog, xleh harap jugak dgn pihak hosting.

    1. oh yeker lyna? nasib baik pihak hosting blh tlg clearkan, yelah bila down trafik pun ikut down gak kan…ehehe, kakyan pun risau gak nie nak install bagai script, ada kawan dh bgtau dr script pun virus leh masuk..adoii canggeh betul skrg nie, website pun blh masuk virus..hahhaa

    1. ha ye kak betul tu tp yg liza razak tu terus xleh buka, klu yg warning tu ada gak 2-3 blog yg macam akak kata tu jackie bg warning 🙂

      ur welkam kak..sharing is caring kan…kan…

    1. oh yeker…bnyk kali gak yea dh kena, td akak ym ngan bespren akak abg edy, ehek..wazy kenal je dia nie 🙂

      dia pun kata gitu gak..apa yg pnting kena selalu backup blog, sbb nnti bila dh delete semua data ilang…jadinya kena install baru then import je semua post blk 🙂 tp mcm wazy katalah…leceh bnyk keje..huhuu

        1. yelah wazy tak semua pihak hosting memahami masalah kita, so better kita backup sdiri je dulu, klu ada apa2 baru suh diorg..klu diorg kata xleh kita buat sdiiri je..bknnya susah pun kan 🙂

  4. dulu gune kypersky..tp oleh kerana jackie chan kuat sangat..kungfu2…sampai banyk bende xleh nk buat..hehe..terpaksa la tukar yg len..yg oru lagilah kuat gitu..abih semua die block heheh..
    virus trojen leh terkena kt blogspot tak?.huhu
    .-= eiyda´s last blog ..eiyDa:: Mari kita merokok beramai2 heh :: =-.

    1. hahaha..yelah betul tu kadang website yang kita nak masuk sgt tulah x blh..jackie chan x kasik..hahahah

      tulah klu pakai AV yg power nie semua dia block..:) blog cikmin yg blogspot dh kena dh haritu, nasib baik dia tau gmbr yang dia masukkan dr thumbdrive dia tu ada virus, terus remove link gmbr yg dia upload dlm blog, then blog pulih sedia kala 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge