Cara Memindahkan Followers dari Blogger ke WordPress

Salam buat semua, malam nie Yan nak cerita disini pasal gadget followers Yan, syukur alhamdulillah Yan berjaya memindahkan followers Yan semasa berada di Flatform blogger ke Flatform WordPress sekarang.

Memang agak rumit jugak Yan buat, 2 jam tu duk depan lappy…asik try and error aje. Ada jugak cari kat google cara buatnya tapi tak jumpa. So Yan buat sendiri je, suka hati mak bapak Yan je nie…ehehhe, dah akhirnya berjaya…yeeehhhaaa tepuk tangan untuk diri sendiri..hehehe.

Jom Yan share macam mana caranya, senang sangat. Mula-mula buat memang agak pening, tp bila dah tau tu memang kacang sangat!. Tapi sebelum tu korang kena login ke blogger dahulu, then followlah step bawah nie…yyeehhhaaa…

Gambar atas nie maksudnya kena redirect URL blogger ke Domain baru (WordPress Self-hosted) Kemudian Login ke Google Friend Connect menggunakan email blogger korang.

Bila dah sampai step atas nie, copy paste sahaja code tersebut kedalam widget Text di bahagian appreance WordPress korang.

Kalau korang follow sebijik tutorial ini insyallah boleh angkut semua followers dari blogspot ke wordpress…senangkan..semudah ABC gitu.

So selamat mencuba!!

Pssttt!! so sesiapa yang nak follow Yan silakan…jangan malu-malu..hehehe

About yanmie 2603 Articles
Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at yanmie82@gmail.com , thank you :)

28 Comments

  1. According to my own monitoring, thousands of people on our planet receive the mortgage loans from well known creditors. Thus, there’s great possibilities to get a secured loan in every country.

  2. salam yan. thanks a lot untuk tutorial ni. kakchik sdg nak buat tutorial ni tapi jadi ragu2 sikit bila nak redirect tu sebab kakchik dah guna kakchik.com tu dgn menulis beberapa post. akan berlaku konflik tak yan? kakchik hold on dulu sementara yan bagi jwpn. thanks in advance.
    kakchik recently posted..Cannot Keep the PromiseMy Profile

    • salam kakchik, setakat ini blm ada apa2 konflik sbb yan pun redirect mcm nie jugak, cuma kat followers tu nanti kena suruh diorg unfollow then suruh follow blk klu tak memang diorg takkan dpt update dr blog kakchik.com.

      senang kakchik inform kt diorg suruh unfollow dan follow semula untuk mendapatkan update terkini blog kakchik.com, takpun kakchik buat entry khas bgtau pasal unfollow dan follow tu, mcm sebelum nie kan yan pernah infom kakchik supaya unfollow yan dan follow semula..ehehe itulah tujuannya 😆
      yanmie recently posted..Sepang Drag Battle 2011My Profile

  3. Salam Yan…
    Akak baru je dapat domain sendiri…. Mula2 tu pening kepala cam mana nak setup gadjet follower… lastly terjumpa blog Yan ni… dan akhirnya berjaya juga…. mengikut tutorial yang Yan berikan dalam blog ni!!! terimakasih Yan!! Kalau tak jumpa blog ni mungkin sampai sekarang blog akak tak ada gadjet follower…..
    wanayusuf recently posted..Roasted Chicken Rice Nasi Ayam PanggangMy Profile

    • domain yg sama mcm mana masudnye? mcm saya dulu guna blogspot, then migratekan followers dr blogspot ke wordpress, caranya mudah aje, cuma sign in ke google friend connect then amik coding paste kat TEXT di widget wp. dah tu takkan nk transfer followers dari blog lain?? dah tentu kita nk guna followers kita masa sblm migrate tu kan??

  4. Salam yan,

    I tengah nak transfer my blogspot to wordpress using own domain, susah betul nak transfer followers tu, and alhamdulillah, nampak blog you in google search, terus click, terus study nak buat mcm mana, then alhamdulillah, I dapat dah… Thanks yan

  5. hi yan,
    salam perkenalan….
    sekian lama kite cari solution ni….tp baru skg jumpe while blogwalking…heheh..
    thx a lot to u…(kalo ade ape² cara lain yg bagus utk dikongsi sila la kongsi lg ye…)hehehe
    kite join .com sejak setahun yg lalu n sejak tu la followers sumer ttgal….huhu..sedey…

    last but not least, thx again n if u dun mind to exchg link with me, pls….u r almost welcom…as i would like to…TQ
    .-= rynn2506´s last blog ..Cinta 14 February =-.

    • salam lanz,

      hepi betul bah blh angkut balik followers biarpun ndak ramai..hehe. nasib baik blh point domain, takpe yg blogspot tu x blh buka pun takpa..aku x kisah sbb xde sapa yg tau url tu, mula2 aku blogging terus beli domain dr google aps tapi guna flatform blogger lah..

      blogspot tu blh buka tp followers x blh pakailah…aku nda kesah…hehe..ku sudah privatekan blog tu…
      .-= yanmie´s last blog ..Banner Yanmieonline – Ok bah kalau kau! =-.

    • salam kak..blh je xde masalah, akak blh buat. custome domain tu maksudnya akak letak domain yg sekarang nie nnti dia akak redirect dari kasehabadi tu ke cikmin.com

      tp klu mcm akak mmg guna belog kasehabadi tu xleh lah buat sbb nnti bila org taip kasehabadi tu dia gi cikmin.com.

      sbb tu kena follow sebiji tuto mcm dlm gmbr tu, kena login dulu ke dalam blogger, tukar ke custome domain baru blh masuk ke google friend connet klu tak setting dia tak tukar masih guna blogger..klu dh keluar logo gmbr bumi tu means dh ok, klu masih logo blogger maknanya ada silap tu. tp nk tukar blh sgt..xde masalah, sblm yan dulu coklatstrawberry9.com tu yan guna coklatstrawberry9.blogspot.com…xde beza kak..sbb yan guna flatform blogger..

      tudia…panjang giler komen…hehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published.




CommentLuv badge