Buat Banner dengan Ulead Animator 5

Salam semua, hari nie Yan nak kongsikan bagaimanca caranya membuat banner dengan mudah, semudah ABC gitu! Entry nie dihasilkan adalah untuk perkongsian kita semua, ramai yang minta Yan buat entry pasal ini, sila rujuk entry INI untuk paparan banner tersebut. Sebenarnya banyak jenis banner yang korang boleh buat, apa yang Yan nak sharekan disini cara buat banner dangan mudah! Yan buat ketiga-tiga banner kat SINI x sampai 5 minit pun.

Ok apa yang perlu korang buat, Download software Ulead Animator Gif kat bawah nie

Setelah korang dan berjaya mendownlaod software tersebut, sila follow tutorial bawah nie yer…apa lagi…klik lah bawah tu untuk selanjutnye…..

Klik kat edit kemudian resize canvas, sebelum tu korang tentukanlah nak banner saiz berapa yea, macam contoh atas Yan buat untuk head banner 468 x 60. dan Klik ok untuk kita meneruskan step seterusnya.

Setelah resize canvas, maka akan kelihatan seperti gambar di atas.

Kemudian pilihlah gambar yang bersaiz 468 x 60 untuk dijadikan latarbelakang, ingat saiz canvas dan saiz gambar haruslah sama yea!!

setelah korang buka gmbr utk banner, pegi ke rungan Frame seperti gambar diatas, Add banner text….

Masukkan ayat yang korang nak paparkan dalam banner tersebut, contoh atas Yan guna perkataan yanmieonline.com. dah dibahagian kontrol frame tu macam-macam korang boleh buat, explorelah yea nanti…ikut suka masing-masing nak gaya macam mana. Klik preview, kalau ok terus saja klik create as Individual objects. maknannya gmbr atas akan jadi 1 imej.

setelah korang klik perkataan ok dan create as individual objects tu, korang terus je preview, tengok hasilnya macam mana. dan sekiranya berpuas hati boleh lah save as dalam bentuk .gif

Dan hasilnya…taarrraaaaaa

Amacam?? senang je buat kan…tp buat tutorial nie boleh pulak panjang lebar…heeehe..

Ok…masih tak puas dengan banner yang atas?? nak background pulak gerak-gerak?. senang sahaja,…follow step seterusnya yea…

Setelah korang siap memilih efek, previewkan aje banner tersebut. Kalau ok bolehlah save as macam tadi jugak, ingat! save dalam format .gif.

Dan hasil sentuhan kedua-dua efek diatas, dan hasilnya macam kat bawah nie..

Taaaraaaaaaaaa

Seee….semudah ABC kan…tutorial nie mmg nampak agak rumit, tapi trustme!! memang senang nak buat…ulead animator gif nie memang user friendly.

So gud luck yea…

Psstt!! kalau korang rasa entry nie bermanfaat dan menarik, silalah retweet entry ini untuk Yan yea…

About yanmie 2603 Articles
Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at yanmie82@gmail.com , thank you :)

30 Comments

  1. I propose not to hold back until you get enough amount of cash to order different goods! You should get the personal loans or just credit loan and feel yourself fine

    • hehee…yea trial je tu, klu nk cari yg crack pun ada tp x berani nk letak link dlm blog nie..nnti cubalah google. mcm saya beli cd pirate terus rm 10 je…hehee

  2. Thanks ye kak Yan coz sudi share software ni, besenya daus design guna potosup (photoshop) dgn potosakit (Photoscape) je…
    .-= Daus´s last blog ..Pijoyz, Tak Puas Hati Dengan Aku Ke? =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published.




CommentLuv badge